Gletsjers ontstaan doordat er in een jaar meer sneeuw valt dan er wegsmelt. Dat op zichzelf is echter nog niet genoeg: sneeuw wordt ijs – en als het ijs begint te stromen spreken we over een gletsjer. Een rivier van ijs.

Deze rivieren van ijs hebben een enorme kracht en ontzettend boeiende eigenschappen. Maar ze ondervinden ook enorm veel invloed van de klimaatverandering: opwarming en neerslagpatronen.

In deze categorie staan diverse verhalen over gletsjers en hun ontwikkelingen. Enkele zijn gekopieerd (met toestemming) van het forum weerwoord.be en geschreven door Mark uit Groningen. Waar verhelderend hebben wij toevoegingen gedaan op het originele bericht.

Gletsjerverhalen: Gauligletsjer

In deze serie blogposts nemen we je mee naar de mooiste gletsjers van Europa, met de mooiste verhalen en historie. Nu: de Gauligletsjer in het Zwitserse kanton Bern. Dit bericht is overgenomen van de Belgische weersite Weerwoord, met toestemming van de oorspronkelijke auteur, en aangevuld. In het oosten van het […]

Lees verder
Styggedalsbreen, Jotunheimen, Noorwegen

Styggedalsbreen (Noorwegen) 1750-2000

De Styggedalsbreen is een gletsjer in het zuiden van Noorwegen, in het Hurrunganemassief in Jotunheimen. Het is gelegen aan de noordkant van dit massief, met bergen als de Store Skagastølstind (2405m), Sentraltind (2348m) en Store Styggedalstind (2387m) als grote accumulatiegebieden. Deze gletsjer is sinds het jaar 1900 met meer dan 600 […]

Lees verder