Gletsjerverhalen: Gauligletsjer

Spread the love

In deze serie blogposts nemen we je mee naar de mooiste gletsjers van Europa, met de mooiste verhalen en historie. Nu: de Gauligletsjer in het Zwitserse kanton Bern. Dit bericht is overgenomen van de Belgische weersite Weerwoord, met toestemming van de oorspronkelijke auteur, en aangevuld.

In het oosten van het Berner Oberland ligt een relatief afgelegen gletsjer: de Gauligletsjer. Vanaf station Innertkirchen is het tegen de twintig kilometer en tweeduizend hoogtemeters lopen naar een goed uitzicht op de gletsjer. Tot ongeveer twaalf jaar geleden was hij makkelijker te bereiken: in 2010 reikte het ijs tot in de Gaulisee op 2140 meter. De ijsbergen trokken menig wandelaar, die in de nabijgelegen Gaulihütte kan overnachten (als deze in het voorjaar van 2023 weer geopend wordt na een grote renovatie).

Dit gebergte vormt de noordwand van het Berner Oberland en is gelegen net ten oosten van de Schrekhorn, Eiger, Mönch maar ten westen van de Grimselpas. Het is een lange tocht door het Urbachtal, een zijdal van het Guttanendal waar de drukke weg naar de Grimsel naar toe loopt.

Het Urbachtal is onbewoond, maar niet onbezocht. Het is een mooi dal om te wandelen: grotendeels noord-zuid georienteerd. De dalbodem slingert zich omhoog als een kronkelende slang. Deze slang is het gevolg van duizenden jaren gletsers in het dal, afgewisseld met stukken waar het dal aanzienlijk smaller is.

Urbachtal. Foto: Mark (Noordwolde)

Waar het dal weer breder wordt, ligt de Mattenalpsee op een hoogte van 1876 meter. Een stuk hoger op de berg ligt het relatief jonge Gaulimeer (Gaulisee). Deze is ontstaan door de snelle terugtrekking van de gletsjer: een halve kilometer in 6 jaar. Hierdoor zijn er ook de nodige interessante dingen gevonden: in 2018 is er een Amerikaans vliegtuig teruggevonden die hier een noodlanding maakte in 1946.

Gaulisee. Foto: Mark (Noordwolde)

Gauligletsjer. Foto: Mark (Noordwolde)

Laat een reactie achter