In de bergen of tijdens actieve (buiten)sporten geldt er altijd een aantal regels, waaraan je geacht wordt je te houden. Dit voor je eigen veiligheid, de veiligheid van anderen en het behoud van natuur, milieu en plezier. Niet alleen je eigen plezier, maar ook het plezier van anderen.
1. Ga bij twijfel over de weerscondities NOOIT de bergen in. Zorg dus dat je weet wat voor weer er in de verwachting staat, en wees voorbereid als het toch anders is.
2. Ga bij twijfel over je eigen conditie of die van anderen niet de bergen in. Zelfoverschatting is een bekend verschijnsel. Een route op een kaart lijkt vaak korter dan deze in werkelijkheid is: de kaart is vlak, de bergen niet. Een kilometer op een horizontaal vlak is bij een helling van 45 graden reeds 2km. En daar komt nog bij dat de korte knikjes & bochtjes niet op de kaarten staan, doorgaans.
3. Zorg dat je een basiskennis meteorologie hebt. Maw. zorg dat je enigszins weet wat voor weer er kan komen de aankomende 12 uur. Dit wijkt af van punt 1: als er slecht weer voorspeld is ga je niet. Maar als onderweg het weer omslaat, is het fijn om de tekenen te kunnen zien.
4. Check altijd omstandigheden bij de lokale bevolking. De lokale gidsen, herders of dorpsbewoners weten beter dan jij of er recentelijk nog lawines zijn geweest bijvoorbeeld.
5. Zorg dat je uitrusting compleet is. Dat betekent niet dat je alles mee moet zeulen wat je kunt bedenken! Maar wel dat je de basis mee hebt: wat warme kleding bijvoorbeeld, een fluitje, dekentje, EHBO-kit, kaart ed.
6. Prent de route in je hoofd. Zo weet je ongeveer waar je bent als het plotseling mistig is, maar ook waar je nog naar toe moet. Maar het maakt het ook veel leuker: tenslotte hoef je minder vaak te kijken waar je naar toe moet en of je niet dit pad al linksaf of rechtsaf moet.
7. Blijf bij plotseling opkomende mist op de plaats waar je bent! Je raakt namelijk volkomen gedesorienteerd en zult zeker verdwalen. Mist vind ik persoonlijk de op één na vervelendste weersomstandigheid. Alleen onweer in de bergen is nog erger…
8. Bij twijfel onderweg: keer terug!
Het is geen schande dat je omdraait…
9. Houd de omgeving schoon en houd het geluidsniveau beschaafd. Anderen willen ook genieten van de omgeving. Als je toch muziek wilt luisteren: doe oordopjes in, alsjeblieft. Ga ook niet naar elkaar roepen en schreeuwen, wacht gewoon tot je weer op gehoorsafstand bent. Tenzij in een noodsituatie, uiteraard.
10. Zorg voor voldoende eten en drinken onderweg. Met eten kun je nog wel gokken dat een hut open is, en er achter komen dat dit niet zo is. Vervelend, maar geloof me: je hebt reserves genoeg.
Met drinken is het vervelender: zelf zijn we wel eens zonder water komen zitten in hoog terrein. Het was net iets ten noorden van Bourg Saint Maurice, en we liepen een flinke ronde langs de Pierra Menta en Grande Parel. Aan de zuidoostkant, om precies te zijn. Oftewel: de lijzijde. En de lijzijde is de droge zijde. De westzijde en de noordzijde hebben sneeuw, riviertjes en meertjes. De oostzijde heeft dit allemaal niet. De hut (Le Refuge de la Balme – Tarentaise) was gesloten…En het was hartstikke warm. Eind juli, na een droge winter en hete zomer. Ons water was op. Natuurlijk hebben we het overleefd en was het niet meer dan “zeer oncomfortabel”. Maar het was wél te voorkomen door simpelweg een kilootje meer bagage mee te nemen.
Dit is hét risico in dit soort gebieden: te laag voor gletsjers (en dus niet zeker van riviertjes) en te hoog voor schaduw (want ver boven de boomgrens).