Lawinerisico: wat betekenen de lawineschalen?

Spread the love

In Europa is er een gestandaardiseerd systeem waarmee de kans op lawines wordt aangegeven. Bij dit systeem gaat men er van uit dat het gaat om off-piste skiende personen en zegt dus niets over het risico op modderlawines of aardverschuivingen. Het systeem kent 5 klasses, waarbij in klasse 1 het minste gevaar bestaat. Vanaf Klasse 3 is het risico op een lawine aanzienlijk te noemen. Het is overigens altijd raadzaam om bedacht te zijn op lawines en daar dus ook speciale uitrusting voor mee te nemen, zoals lawine-piepers en sneeuwscheppen.
Ook kan men de skistokken gebruiken om in de sneeuw te prikken en zo te voelen of er iemand onder de sneeuw verborgen ligt.

Lawinerisico 1 – laag risico

Het sneeuwdek is over het algemeen stabiel en de sneeuw hecht goed aan elkaar.
Het veroorzaken van een lawine is over het algemeen alleen mogelijk met een grote toegevoegde lading/druk op het sneeuwdek en op zeer steile hellingen. Er zullen slechts kleine natuurlijke lawines voorkomen, zogenoemde “sluffs”. Dit zijn kleine spoortjes driftsneeuw die naar beneden vallen.

Lawinerisico 2 – gemiddeld risico

De sneeuw hecht redelijk op steile hellingen en goed op minder steile hellingen.
Voor het veroorzaken van een lawine is nog steeds een grote toegevoegde lading/druk nodig, maar wel minder. Vooral op de steile hellingen is er kans op lawines die op deze manier ontstaan. Het voorkomen van grote natuurlijke lawines is onwaarschijnlijk.

Lawinerisico 3 – aanzienlijk

De sneeuw hecht slecht op de meeste steile hellingen.
Lawines kunnen in sommige gevallen zelfs door een lage toegevoegde druk veroorzaakt worden. Het lawine-bulletin zal bepaalde hellingen aanwijzen waar het meeste risico wordt gelopen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zich middelgrote en soms zelfs grote natuurlijke lawines voorkomen

Lawinerisico 4 – groot

De sneeuw hecht zeer slecht op de meeste steile hellingen.
Lawines zullen door een lage toegevoegde druk al veroorzaakt kunnen worden. Onder sommige omstandigheden zullen regelmatig middelgrote en grote natuurlijke lawines voorkomen

Lawinerisico 5 – zeer groot

De sneeuw hecht zeer slecht en het sneeuwdek is zeer instabiel.
Talrijke grote lawines kunnen zich voordoen, zelfs op matig steil terrein. Hiervoor is geen druk van buitenaf nodig: het gewicht van de sneeuw, een windvlaag of een dier is genoeg.

Op sommige hellingen loop je meer gevaar dan op andere. Deze specifieke gebieden zullen in een lawine-bulletin gespecificeerd worden: de hoogte, ligging, soort ondergrond en stijging van de helling spelen een belangrijke rol. Men spreekt van een grote toegevoegde druk of lading bij bijvoorbeeld een grote groep skiers, een piste-machine of wanneer men met explosieven zelf lawines veroorzaakt. Wandelaars of een enkele skier veroorzaken een lage toegevoegde lading. Van steile hellingen spreekt men bij een stijging van meer dan 30°. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de kans op lawines en waar het risico het grootste is.

Niet alleen de sneeuwomstandigheden spelen een rol (zoals temperatuur en vochtigheid) maar ook de wind en de dikte van het sneeuwdik. Tot ongeveer een halve meter zal het risico altijd klein zijn: obstakels in het landschap zoals rotsen, bomen en struiken steken nog door de sneeuw heen en stabiliseren het sneeuwdek. Vanaf een sneeuwdek van meerdere meters steekt er doorgaans niets meer door het sneeuwdek heen en wordt het risico zeer groot. Voor een ieder die wel eens vroeg in de zomer door de bergen heeft gelopen is het dan ook duidelijk: lawines komen zeer regelmatig voor en zijn een van de krachtigste natuurfenomenen in een berglandschap.

Een reactie

Laat een reactie achter