Recentelijk heb ik het boek “Wild” van Cheryl Strayed gelezen. Of eigenlijk niet gelezen, maar geluisterd via Storytel in de auto. Cheryl loopt de Pacific Crest Trail, een lange-afstandsroute van de Mexicaanse grens tot de Canadese grens door de westelijke staten van de VS: Californië, Oregon en Washington. Een hoofdrolspeler in haar boek is “Monster”: een grote rugzak, gewicht onbekend, met een uitwendig frame.
Dit deed me denken aan mijn eigen ervaringen en ik zat soms hoofdschuddend, en soms met een blik van herkenning in de auto. Ik ben zelf een redelijk grote kerel (1.86) en heb de nodige rugzakervaring opgedaan in veel hikes en in mijn tijd in het leger – al is dat alweer meer dan 15 jaar geleden. Maar ook ik reis doorgaans veel te zwaar.
Wat is dan te zwaar?
Het gewicht van je rugzak wordt grotendeels bepaald door het doel van je tocht, de lengte en de te verwachten omstandigheden. Als ik een meerdaagse trail loop en ik kampeer onderweg, dan heb ik andere dingen nodig dan wanneer ik een huttentocht of eendaagse tocht loop.
Voor een meerdaagse tocht heb ik in ieder geval mee (geen uitputtende lijst):
– EHBO-kit
– Regenkleding
– Fluitje
– Droge kleding
– Eten en drinken voor onderweg
– Powerbank met zonnecel (ik ben “connected” tijdens het lopen)
– Lakenhoes
Dit is op zich een last die in een 35 liter rugzakje past en nog geen 8 kg hoeft te wegen (waarvan 1.5kg voor de rugzak). Voor een meerdaagse huttentocht is dit voldoende: in iedere hut kun je eten krijgen, zijn dekens voor handen (vandaar de lakenhoes) en de waterflessen vullen.
Zodra je gaat kamperen onderweg en de route langs meer ongerepte paden gaat, breidt de set zich al snel uit:
– luchtbedje/matrasje (500 gram)
– tent (minimaal 1 kg)
– slaapzak (600 gram, afhankelijk van klimaatzone)
– brander (mijn Coleman brander weegt 1kg)
– brandstof (1 liter, weegt inclusief fles ongeveer 1kg)
– Extra eten & drinken (3kg)
– Extra setje droge kleding (immers, je weet niet of je iets gedroogd krijgt onderweg) (800gram)
Zoals je ziet, voeg je al snel 8kg toe aan je rugzak. Die wordt zelf (omdat je meer ruimte nodig hebt) ook een halve kilo zwaarder. Al met al, moet je niet verbaasd zijn als je een rugzak om hebt van iets meer dan 16kg.
Tijdens mijn trektocht over het Annapurna-circuit woog mijn rugzak ongeveer 25kg. Bizar zwaar (maar ik heb het gered), te meer omdat we niet gingen wild kamperen.
Echter, de Annapurna trail start in subtropisch Besi Sahar, waar alleen een t-shirt, broek en schoenen voldoende zijn. Op het hoogste punt, op 5400m draag je winterkleding, jas en gamaschen (het was eind van de winter) en altijd extra water. Omdat wij startten op Punt A en eindigden op Punt B en dus nooit 2 keer op dezelfde plek kwamen, moesten we alles meedragen, inclusief al onze kleding die we in Kathmandu en Pokhara zouden dragen, sandalen, een boekje, een spiegelreflexcamera en de All Star schoenen van mijn vrouw. Kleine tip: bedenk dit soort dingen van te voren. Deze schoenen wegen namelijk bijna 2 kilogram en wil je dus niet meesjouwen.
Ook droegen wij dikke slaapzakken mee. Je kunt op de trail in ieder guesthouse dekens krijgen, echter er wordt aangeraden om je eigen slaapzak mee te nemen. In het hoogseizoen kan het namelijk voorkomen dat er niet voldoende dekens zijn en dat de dragers en gidsen geen dekens meer hebben. Dat wilden wij deze mensen niet aandoen.
Waar rekening mee houden tijdens het lopen?
Als je voor het eerst met een (grote) rugzak loopt, dan valt de eerste dag altijd nog wel mee. De tweede dag is het zwaarst en vanaf de derde dag merk je dat het lichaam zich aanpast. Spieren groeien wonderbaarlijk snel maar ook je hoofd en zenuwstelsel lijkt zich iets aan te passen. Maar hou er wel rekening mee dat:
- Je loopt minder ver op een dag dan zonder rugzak
- Je loopt minder stabiel – het zwaartepunt ligt anders
- Voor iedereen is het dragen anders. Sommige mensen willen meer druk op de heupen, anderen meer op de schouders.
- Ga rustig zitten met je rugzak en doe deze dan af, zeker als de rugzak zwaar is.
- Pak de rugzak zo in dat je de dingen voor onderweg makkelijk kunt pakken. Pak de rest zo in als dat je verwacht nodig te hebben op plaats van bestemming.
- Oefen vooraf. Het voelt misschien wat gek om met een 65L rugzak over de Veluwe te kuieren, maar je zult jezelf later dankbaar zijn.
- Neem wandelstokken. Hierdoor loop je beter rechtop en is de druk beter verdeeld.
4 reacties