Wat eet je eigenlijk op een meerdaagse trektocht?

Spread the love

Laten we ten eerste bepalen om wat voor soort trektocht hethier gaat. Voor een huttentocht neem je doorgaans geen eten mee (behalve een snack voor onderweg). Ik ga er in het onderstaande verhaal dus vanuit dat het hiergaat om een meerdaagse tocht, overnachting met tent en koken op een gas- of benzinebrander. Hierbij nemen we voor ongeveer 3-5 dagen eten mee, wat voor de meeste wandeltochten in Europa voldoende is.

OK – Maar wat neem je nou mee?

Je zult dagen lang sleuren met de zware rugzak, totdat je weer een winkel tegenkomt. Het gewicht is dus zeer belangrijk: gedroogde maaltijden en hoogcalorische maaltijden zijn het devies! Er zijn diverse soorten gedroogde maaltijden te krijgen, bij gespecialiseerde buitensportzaken maar ook in de supermarkt of Action. Pasta’s, rijst, soepen, eenvoudige gerechten. Ik kijk altijd naar de voedingswaarde per 100g. Soepjes vallen dus af, althans als volledige maaltijd. Ik neem echter wel altijd een soepje mee: het vult namelijk wel aardig (maar bevat dus weinig energie) en vult de verloren zouten goed aan.

Maar laten we dit iets nauwkeuriger bekijken, namelijk perdagdeel:

Ontbijt: water met havermout (brinta, erg licht en het vultgoed) en melkpoeder. Water haal ik meestal uit de bergrivier en ik doe hier eenaantal druppeltjes Hadex Care Plus in. Dit zijn desinfectiedruppeltjes (chloor)en maakt enkel bacterien en virussen dood – geen eencellige organismes. Als het water sterker vervuild is moet je een filter gebruiken! Neem hierbij nog eenpakje “hartkeks” (125g, 541kcal) Het ontbijt is op deze manier ongeveer 175gram (drooggewicht).

Lunch: Dit doe ik vrijwel altijd bij een berghut en neem ik niet mee. Ik neem crepes mee voor als er geen berghut voorhanden is. Een pakje weegt 200 gram en bevat ~1200 kcal.

Tussendoor: ik neem altijd een flinke zak studentenhaver of nootjes mee. Dit loopt tegen de 700kcal per 100 gram en met een zak van een halve kilo heb je dus genoeg caloriën beschikbaar voor een goede dag (als je alleen noten zou eten).

Avondeten: gevriesdroogde rijst of pasta, zakje soep. Dit is nog eens 150 gram per dag. Maar deze zakken zijn wel heel erg handig! In deze zakken kun je kokend water gieten, even laten staan en opeten. Let op dat dit slechts 600kcal per maaltijd zijn. Neem echter ook lekker een toetje mee: 70 gram per zakje en nog eens 300kcal.

Met bovenstaande indicatieve waardes heb je het volgende per dag:

Ontbijt: 800kcal | 175 gram * 3 dagen
Lunch: Zelf regelen | 1 pak crepes “noodgeval” 200 gram

Tussendoor: 800kcal | 500 gram (voor 3 dagen)

Avondeten: 900kcal | 220 gram * 3 dagen

Totaal energie: ongeveer 3000kcal per dag
Totaal gewicht: 1900 gram, plus in mijn geval nog poederkoffie (Nescafe Gold)

Hoe zwaar wordt mijn rugzak dan?

Het staat als een paal boven water dat rondtrekken envoorzien in je eigen eten en tent een grote impact heeft op het gewicht van de rugzak. De tent, slaapzak en mat wegen natuurlijk al een paar kilo, maar ook de brander, pan, brandstof en de maaltijden. Al met al schat ik dat zelf koken 4kg extra gewicht met zich meebrengt en rondtrekken met rugzak, tent en maaltijd in totaal 8kg zwaarder is dan een huttentocht.

Laat een reactie achter