Annapurna-Circuit dag 2: Bhulbule – Ghermu

Spread the love

23 april 2014:

We worden wakker in ons houten hutje in Bhulbule en nemen een stevig ontbijt: een omelet, gebakken aardappels en een soort wrap. Ook nog wat koffie, thee en een vruchtensapje en daarna vertrokken. De spanning zit in de benen. We hebben er zin in. Het is hier wat heiig, maar toch al mooi. Een kinderhand is gauw gevuld nietwaar?

Het eerste stuk richting Ghermu is vrij vlak en loopt langs en door kleine gehuchtjes en over de weg. In de gehuchtjes kom je van alles tegen: geiten, kippen en runderen. Golfplaten huizen. Het maakt een armoedige indruk.

De weg richting Chame
De weg richting Chame

Vlakbij Ngadi komen we uit bij grote werkzaamheden. Inmiddels (3,5 jaar later) zal het daar wel klaar zijn: een grote stuwdam, gebouwd door de Chinezen.

Een ouderwets stukje handwerk voor het betonvlechten bij de stuwdam.
Een ouderwets stukje handwerk voor het betonvlechten bij de stuwdam.

Wij klimmen verder, om de dam heen. Het is warm, tegen de 30°C schatten we in. We zitten hier pas op 1000m hoogte maar met af en toe een pauze om iets te drinken gaat het ons best goed af.

Alle dorpsbewoners die we tegenkomen spreken ons aan, willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Ze wijzen ons vriendelijk de weg. In Bahundana moeten we onze papieren laten zien bij een politiepost. Bahundana ligt boven op een heuvel, nog ongeveer een uur van onze bestemming af. De mannen zijn buitengewoon vriendelijk en geïnteresseerd en bieden ons lokale besjes aan om te proeven.

Uitzicht langs de route. Een huisje aan de overkant van het dal, nog voor Bahundana.
Uitzicht langs de route. Een huisje aan de overkant van het dal, nog voor Bahundana.
Onderweg naar Bahundana. Een typisch dorpje onderweg.
Onderweg naar Bahundana. Een typisch dorpje onderweg.

We lopen het dorpje uit en nemen een foto van het dal. Een klein jongetje kwam omhoog klimmen en zegt “I’m very hot, give water”. Hij kwam vanuit Ghermu en was dankbaar voor de slok water. Althans, dat hopen we. Wij doen namelijk ontsmettingsdruppeltjes in de fles waardoor het water smerig, maar veilig wordt.

Uitzicht vanaf Bahundana richting Ghermu
Uitzicht vanaf Bahundana richting Ghermu

Onze eerste dag is wel lang. De hitte werkt niet mee en we hebben weinig hoogte gewonnen. Langs de route wordt her en der grasland afgebrand om ruimte te maken voor volgende oogsten. Dit veroorzaakt ook de heiigheid in het dal. Op de foto hierboven kun je dit goed zien, met zelfs nog wat rook die omhoog komt aan de linkerkant van de grote groene boom links van het pad.

We komen aan in Ghermu. We nemen het eerste guesthouse en nemen een warme douche onder een golfplaten schuurtje. Een flinke wind steekt op en het guesthouse schudt op zijn voegen.

In het guesthouse werkt een jongen die in Bahundana woont. Hij werkt 29 dagen per maand, voor omgerekend 1 EUR per dag. Hij betaald de huur van het huis van zijn ouders hiervan (10 EUR per maand) en vraagt ons ook onomwonden wat onze tickets kostten en hoeveel we verdienen. Onze antwoorden zijn iets afwijkend van de werkelijkheid. De volgende dag vertelde hij dat er huizen zijn omgewaaid in zijn dorp door de storm van vannacht. Ook legt hij ons uit dat de eerste dorpjes zijn uitgestorven, dankzij de weg die tegenwoordig door het gros van de toeristen genomen wordt.

De kamer in Ghermu. 2 enkele bedden en een golvende vloer.
De kamer in Ghermu
Onze route door het Annapurna-gebied. De blauwe nummers zijn de dagnummers vanaf start.
Onze route door het Annapurna-gebied. De blauwe nummers zijn de dagnummers vanaf start.

Lees hier meer over mijn trektocht langs de Annapurna:

Annapurna Circuit  dag 1: Kathmandu – Besisahar – Bhulbule

Annapurna-Circuit dag 2: Bhulbule – Ghermu

Annapurna Circuit dag 3: Ghermu – Tal

Annapurna Circuit dag 4: Tal – Timang

Annapurna Circuit dag 5: Timang – Dhikur Pokhari

Annapurna Circuit dag 6: Dhikur Pokhari – Ngawal

Annapurna Circuit dag 7: Ngawal-Manang

Annapurna-Circuit dag 8: Milarepa’s Cave

Annapurna Circuit dag 9: Manang – Yak Kharka

Annapurna Circuit dag 10: Yak Kharka -Thorung Phedi

Annapurna Circuit dag 11: Thorung Phedi – High Camp

Annapurna Circuit dag 12: High Camp – Muktinath

Annapurna Circuit dag 13: Muktinath – Marpha

Annapurna Circuit dag 14: Marpha – Beni

Annapurna: de do’s & don’ts!