Annapurna Circuit dag 3: Ghermu – Tal

Spread the love

24 april 2014:

We zijn de dag fris en fruitig begonnen ondanks de storm. Ontbeten met een lekkere appelpannekoek en afscheid genomen van de vriendelijke jongen. We gaan op pad richting Shangye. Het is alweer vroeg warm en het wordt af en toe iets steiler. We steken de hangbrug naar Jagat over en bevinden ons nu op 1300m hoogte.

De watervallen achter Jagat
De hangbrug bij Jagat

Tussen Shangye en Jagat liepen we weer over de weg, nadat we die gister tussen Bahundana en Ghermu niet meer hadden gezien. Gelukkig gaat vanaf Jagat de route ook snel van de weg af en klimmen we door een prachtig bos naar Chamye. Je kunt overigens ook de weg blijven volgen, maar dit vonden wij geen optie. We zien mooie watervallen, diepe kloven en veel bruggen. We eten wat in Chamye en lopen tussen de in het wild groeiende wietplanten naar de rivier om weer een hangbrug over te steken. In zowel Jagat als Chamye zijn overigens diverse guesthouses te vinden.

De brug bij Chamye

Langzaam wordt het bewolkt, wat eigenlijk wel een verademing is gezien de hitte. Het uitzicht grenst af en toe aan het bizarre, maar helaas is het door het afbranden van de oude akkers nog steeds heiig en daardoor weinig fotogeniek. De kolkende rivieren, loodrechte rotswanden, diepe kloven: je merkt steeds duidelijker dat we onderweg zijn naar het grootste gebergte op aarde. Door over te steken in Chamye komen we aan de andere kant van de rivier en hebben we uitzicht op de werkzaamheden aan de weg die richting Chame gaat (dit zijn dus verschillende dorpen, het lijkt alleen op elkaar). Deze weg heeft ernstig te lijden onder de jaarlijkse moessonregens en gebrekkige wegenbouwkennis van de Nepalezen.

Een graafmachine op de berg, die herstelwerkzaamheden op de weg uitvoert. Het is hier nogal stoffig, dus niet de beste foto…

Wij klimmen het laatste stuk omhoog, richting Tal. Het is een flinke klim en brengt ons voor het gevoel voor het eerst in het hooggebergte. Tal ligt op ongeveer 1700m hoogte aan het begin van een kloof. De rivier meandert rustig tot aan Tal en heeft een breed en vlak dal gevormd. Direct na Tal stort de rivier zich naar beneden. In Tal zijn veel guesthouses en weinig gasten.

Onze kamer in Tal
Onze kamer in Tal
Kleurrijk guesthouse in Tal
Kleurrijk guesthouse in Tal

Vandaag was uiteindelijk wel een zware dag. Enerzijds door de warmte, anderzijds door het klimmen. We zijn vandaag ongeveer 800m omhoog gegaan wat met een rugzak van 20kg en een temperatuur van 30°C best heftig blijkt te zijn. Mijn echtgenote heeft dan ook een groot ei op haar sleutelbeen. We vermoeden een slijmbeursontsteking. Mijn rugzak wordt hierdoor een stuk zwaarder: ik neem vrijwel al haar bagage mee.

Lees hier meer over mijn trektocht langs de Annapurna:

Annapurna Circuit  dag 1: Kathmandu – Besisahar – Bhulbule

Annapurna-Circuit dag 2: Bhulbule – Ghermu

Annapurna Circuit dag 3: Ghermu – Tal

Annapurna Circuit dag 4: Tal – Timang

Annapurna Circuit dag 5: Timang – Dhikur Pokhari

Annapurna Circuit dag 6: Dhikur Pokhari – Ngawal

Annapurna Circuit dag 7: Ngawal-Manang

Annapurna-Circuit dag 8: Milarepa’s Cave

Annapurna Circuit dag 9: Manang – Yak Kharka

Annapurna Circuit dag 10: Yak Kharka -Thorung Phedi

Annapurna Circuit dag 11: Thorung Phedi – High Camp

Annapurna Circuit dag 12: High Camp – Muktinath

Annapurna Circuit dag 13: Muktinath – Marpha

Annapurna Circuit dag 14: Marpha – Beni

Annapurna: de do’s & don’ts!