Annapurna Circuit: Do’s & dont’s

Spread the love

Kijk hier voor een overzicht van het Annapurna Circuit in Nepal per etappe verder naar beneden).

Nepal is een fantastisch land voor lange trektochten. Het is relatief ongerept, hoewel bij tijd en wijle sterk vervuild. Het is woest en onherbergzaam en dankzij de relatief goede voorzieningen is het een gewild gebied voor trektochten. De Himalaya biedt prachtige vergezichten en fysieke uitdagingen. Een van de bekendste en meest gemaakte trektochten is het Annapurna Circuit: een trektocht rondom de Annapurna, een bekende 8000-er, welke start in Besi Sahar en eindigt in Beni.

De trektocht is prachtig, maar met wat extra tips is het misschien makkelijker om je voor te bereiden of het vol te houden. Zie hier de do’s & dont’s:

Do’s in het Annapurna gebied

  • Bereid je goed voor:  train ervoor. Het is veel leuker als je fit bent!
  • Pas je aan. De lokale gebruiken kunnen vreemd zijn voor jou. Maar dat ben jij ook voor de locals. Dus pas je aan.
  • Neem voldoende contant geld mee. Er zijn geen geldautomaten te vinden langs de route en creditcards worden vrijwel nergens geaccepteerd. Los daarvan, elektriciteit is niet vanzelfsprekend. Pin in Kathmandu of Pokhara, maar hou er rekening mee dat je vaak slechts een paar duizend roepi per dag kunt pinnen.
  • Neem een slaapzak mee. Tijdens het hoogseizoen kan het zijn dat er onvoldoende dekens zijn voor iedereen. En die worden dan ingehouden bij de gidsen. Ik kan me niet voorstellen dat je wilt dat jouw luiheid er voor zorgt dat een gids of drager (die waarschijnlijk minderjarig is) niet kan slapen die nacht.
  • Koop je permit voor het ACAP (Annapurna Conservation Area) in Kathmandu. Neem voldoende pasfoto’s mee. En geduld. Het is een bureaucratisch proces.
  • Wees vriendelijk en toon respect. Groet mensen.
  • Accepteer dat dit een mannenmaatschappij is. De man krijgt de vragen, de rekening en wordt in eerste instantie aangesproken.
  • Neem zuiveringsdruppels, waterfilter of tabletten mee voor het water. Dit is niet zomaar drinkbaar en koken is zelden een optie.
  • Was je fruit met dit water of schil het eerst.
  • Probeer bussen in het hooggebergte te voorkomen. Lopen is het veiligst.

Dont’s in het Annapurna gebied

  • Moedig bedelen niet aan. Dus ook niet van kinderen. Ik heb toeristen gezien die 100 roepie (1 EUR) aan een kind gaven. Dit is een belediging uit pure onwetende arrogantie. Dat is het dagloon van een volwassene die werkt en ondermijnd daarmee zijn gezag volledig…
  • Toon geen overdreven affectie op straat. Hand in hand lopen doet iedereen. Ook mannen, dus dat is prima.
  • Opschepperig of denigrerend gedragen. Besef dat jouw telefoon misschien wel 2-5 fulltime jaarsalarissen kost in Nepal.
  • Kinderen bij het hoofd aanraken. Buitengewoon beledigend.
  • Foto’s maken van mensen zonder toestemming is not done.
  • Expliciet vertellen hoe je de koeienbiefstuk uit Europa mist. Dit is hier een heilig dier. Het doden van een koe is net zo erg als het doden van een mens, voor een Nepalees.
  • Onderhandelen over de prijzen in het ACAP gebied. De prijzen zijn vastgesteld en dienen ten dele de ontwikkeling van het gebied en zij die niet in het toerisme werken. Ondermijn dit niet. Eten, drinken en overnachtingen kosten je ongeveer 10 EUR per persoon per dag. In de steden is dit misschien de helft. In Europa 10x zoveel.
  • Gebruik geen plastic flesjes. Hervul stalen flessen of camelbacks, maar plastic flessen (en andere verpakkingen) zorgen hier voor een enorme afvalberg. Die meestal lokaal verbrand wordt of in de rivier gegooid.

Wat is nu eigenlijk de beste reistijd voor een trektocht in het Annapurna-gebied?

De beste periode is van maart tot en met half mei en de maand oktober. Aan het begin van het seizoen kan er nog veel wintersneeuw liggen, maar bedenk dat de meeste sneeuw hier niet in de winter valt maar in de zomer: de zomermoesson is dan ook veruit de slechtste tijd. Dit met name vanwege landverschuivingen en het erg onveilige verkeer.

Oktober is doorgaans een zeer goede maand en is het echte hoogseizoen. De luchten zijn helder en veel sneeuw is gesmolten.

Wat kost het om de Annapurna trek te maken?

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat dit van iedere persoon afhangt. Alcohol wordt steeds duurder (maar is wel redelijk te verkrijgen), roken kost natuurlijk meer geld dan niet roken en of je wel of geen gids of drager gebruikt heeft een enorme impact.

Wij hebben de Annapurna-trekking gemaakt zonder gids en zonder dragers. Het voordeel hiervan is dat je flexibel bent en je aan niemand hoeft aan te passen. Nadelen heb ik als fit persoon nauwelijks kunnen ontdekken. Natuurlijk moet je zelf de spullen omhoog sjouwen, maar dit is slechts 1 rugzak.

Wij hebben de trekking gemaakt in april/mei 2014. Het zou kunnen dat de prijzen nu iets anders zijn, maar ik verwacht geen schokkende dingen.

  • De Annapurna permits kostten 8000 NPR voor 2 personen, 4 pasfoto’s en evenzoveel formulieren
  • De bus naar Dumre (toeristenbus) kostte meen ik 10 EUR omgerekend (per persoon).
  • De bus van Dumre naar Besi Sahar kostte 600NPR per persoon
  • De bus van Besi naar Bhulbule 200 NPR
  • Alle overige kosten gedurende de trekking waren 43.000 NPR. Dit waren dus alle overnachtingen en maaltijden bij elkaar, de jeep naar Jomsom, de vrachtwagen-lift, de bus naar Beni en alle snacks en een paar mutsen die we als souvenir hebben gekocht. Dat is tegen de huidige koers ongeveer 350 EUR, destijds iets minder.

Is het Annapurna Circuit gevaarlijk?

Kort antwoord: dat kan het zeker zijn.  De trekking is gevaarlijk vanwege een aantal dingen. Ten eerste moet je er zien te komen en het Nepalese verkeer is tamelijk onveilig. Maar het is het waard.

De trekking zelf: de mensen zijn erg vriendelijk en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Dus daar schuilt wat mij betreft geen gevaar in. Wat wel gevaarlijk kan zijn, is het weer en de hoogte.

In oktober 2014 heeft zich een ramp voltrokken op tussen High Camp en Muktinath waarbij 43 mensen om het leven kwamen in een sneeuwstorm en lawines. Wij waren er een paar maanden eerder en het schijnt dat de sneeuwstorm zo ongeveer begint als dat het bij ons in de avond was: een regulier sneeuwbuitje, niets bijzonders. Uiteindelijk schijnt er 2 meter sneeuw binnen 12 uur gevallen te zijn.

Er zijn bijna geen gelegenheden om hier te schuilen. Op 5000m hoogte is een hutje (wij hebben daar thee gedronken) en op de top een heel klein huisje. Meer is er niet. Reddingshelikopters zijn er nauwelijks in het land en kunnen zo hoog ook maar weinig last dragen. Je bent dus redelijk op jezelf aangewezen. Neem dus die slaapzak mee (niet alleen voor in de guesthouses), wees fit en let goed op.

Ook vallende rotsen kunnen een gevaar vormen, evenals hoogteziekte. Wees hier alert op.

Overigens is deze trekking niet gevaarlijker dan andere trekkings hoog in de Himalaya.

Als het goed weer is en je voelt je goed, dan is het een walk in the park. Is dit niet het geval, dan merk je snel dat je in een extreme omgeving bent.

Lees hier over mijn trektocht langs de Annapurna:

Annapurna Circuit  dag 1: Kathmandu – Besisahar – Bhulbule

Annapurna-Circuit dag 2: Bhulbule – Ghermu

Annapurna Circuit dag 3: Ghermu – Tal

Annapurna Circuit dag 4: Tal – Timang

Annapurna Circuit dag 5: Timang – Dhikur Pokhari

Annapurna Circuit dag 6: Dhikur Pokhari – Ngawal

Annapurna Circuit dag 7: Ngawal-Manang

Annapurna-Circuit dag 8: Milarepa’s Cave

Annapurna Circuit dag 9: Manang – Yak Kharka

Annapurna Circuit dag 10: Yak Kharka -Thorung Phedi

Annapurna Circuit dag 11: Thorung Phedi – High Camp

Annapurna Circuit dag 12: High Camp – Muktinath

Annapurna Circuit dag 13: Muktinath – Marpha

Annapurna Circuit dag 14: Marpha – Beni

Annapurna: de do’s & don’ts!

Een reactie

Laat een reactie achter