Col du Tourmalet

Spread the love

Col du Tourmalet, foto van WikiCommons
Feiten
»Van: Sainte Marie de Campan(Fr) naar Luz-Saint-Sauveur (Fr)
»Hoogte: 2115m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 7.4%
» Lengte: 36km

De Col du Tourmalet is één van de bekendste bergpassen van de Pyreneeën en steevast onderdeel van de Tour de France. Niet zelden is de Tourmalet de scherprechter in de Tour, en ook voor de toerist is de Tourmalet een flinke uitdaging.
De Col is populair om te kruisen, zowel per auto als per motor, fiets of camper. In de winter is de Tourmalet afgesloten en maakt het deel uit van het grootste skigebied van de Pyreneeën: Barèges-La Mongie. Vanaf de top van de Tourmalet is via een zijweggetje het ruimte-observatorium Pic du Midi de Bigorre (2877m)te bereiken.

Sainte Marie de Campan-Col du Tourmalet

Op een hoogte van bijna 900m ligt aan de voet van de Tourmalet het dorp Sainte Marie de Campan. Hier komt de D935 uit op de D918: linksaf gaat de weg naar de Col d’Aspin, rechtsaf naar de Tourmalet. De aanloop is vrij vlak: het dal vervolgt min of meer zijn weg, waardoor het stijgingspercentage beperkt blijft tot nog geen 5%. Vanaf het buurtschap Gripp begint de klim echt: het wordt steiler en bochtiger. Na enkele kilometers wordt het skigebied La Mongie bereikt. De klim is nu voor ongeveer 2/3 deel achter de rug. Vanaf La Mongie is er geen beschutting meer van het bos: de route loopt over open vlaktes. Via enkele haarspeldbochten wordt de top bereikt. Op de top is een restaurant te vinden, welke zeer populair is bij wielrenners.

Col du Tourmalet – Luz-Saint-Sauveur

De afdaling is spectaculairder: vlak na het bereiken van de top ligt een scherpe haarspeldbocht, waarmee de weg zich over de flank van de berg slingert. Over een immense puinwaaier buigt de weg af naar links, om een paar honderd meter verderop een volgende haarspeldbocht te vinden. De eerste kilometers blijven zeer bochtig, met nauwelijks een meter rechte weg. Pas na enkele kilometers strekt het asfalt zich voor langere tijd uit en is er rust te vinden, hetzij in de auto, hetzij in/op een ander voertuig.
Vanaf Barèges rijdt je het bos weer in en is de zuidelijke kant van de berg beschut door de bomen. Vlak na Barèges liggen vier compacte haarspeldbochten. Na de laatste haarspeldbocht is het een vrijwel rechte lijn tot aan Luz-Saint-Sauveur.

Laat een reactie achter