Cormet de Roselend

Spread the love
De stuwdam van het Lac du Roselend, onder de pashoogte van de Cormet de Roselend. Een prachtige, woeste omgeving en populair bij wielrenners.
De stuwdam van het meer van Roselend

Feiten
»Van: Beaufort (F) naar Bourg St. Maurice (F)
»Hoogte: 1968m
»Wegnummer: D925 & D902
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 6%
» Lengte: 39km (Beaufort-Bourg St. Maurice)

“Met het laatste daglicht verlieten wij Beaufort, alwaar we al snel in een smalle kloof kwamen met veel bomen: het begin van de bergpas. Geen probleem, dachten wij hier nog. De pas werd nergens echt steil, maar het werd wel echt donker. Straatlantaarns ontbraken uiteraard, die hadden we ook niet verwacht. Maar helaas ontbreken ook de paaltjes langs de weg. Er is ook geen vangrails, geen strepen op de weg. Eindelijk waren we langs de laatste haarspeldbocht en zagen we bij volle maan het stuwmeer beneden ons glinsteren. Een vreemde gewaarwording in het donker, zonder enige afscheiding tussen onze veilige weg en het diepe, koude stuwmeer in de diepte…”

De Cormet de Roselend is een bergpas in het Franse departement Savoie, tussen Beaufort en Bourg St. Maurice. De top ligt net iets onder de 2000m hoogte en er lopen diverse wandel en langlaufpaden vanaf de parkeerplaats op de top. De Cormet de Roselend begint rustig in het bos bij Beaufort, iets onder 800m hoogte en wordt nergens echt steil. De Cormet de Roselend wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France (ook in 2021) en is populair bij fietsers.

Na iets meer dan een kilometer kom je de eerste haarspeldbocht tegen. Hierna blijft de weg vrij recht totdat er een scherpe bocht in het dal komt: de Cormet de Roselend gaat hier feitelijk rechtdoor, maar er moeten een flink aantal haarspeldbochten genomen worden om boven te komen: zeven stuks. Na de laatste haarspeldbocht rij je boven het stuwmeer van Roselend en er via de noordoostelijke oever omheen. Aan de overzijde van het meer wachten nog twee haarspeldbochten alvorens de top te bereiken op 1968m.

Vanaf de top slingert de weg naar beneden. De eerste kilometers strekken zich uit zonder dat er echte bochten in voorkomen, maar na een kleine 200m (hoogtemeters) afdalen komen de eerste scherpe bochten. Na deze bochten is de weg weer een tijd vrijwel bochtenloos: je rijdt vanaf Crêt Bettex het bos in, terwijl links en rechts de bergen een hoogte bereiken van ruim 2500m hoogte.

Iets voorbij Crêt Bettex bevinden zich enkele beroemde bochten, beroemd vanwege de Tour de France: in 1996 reed Johan Bruyneel in deze bochtencombinatie het ravijn in, in 2007 deden Michael Rogers en David Arroyo het nog eens dunnetjes over. Na deze bochtencombinatie (10 scherpe bochten, waarvan 8 haarspeldbochten) ben je opeens 150 meter lager en is het een lange, wederom vrijwel rechte weg naar Châtelard, vlak boven Bourg St. Maurice.

Les Chapieux – Vallee des Glaciers

Vlak voor (of na, afhankelijk van welke kant je komt) de top van de Cormet de Roselend kom je bij het gehucht Les Chapieux. Dit dorp is niet permanent bewoond, heeft nagenoeg geen voorzieningen anders dan een kampeerveld (met name campers), een berghut, een geitenherder en wat horeca. Er is hier geen bereik met de telefoon (ook in 2017 nog niet, daarna ben ik hier niet meer geweest). Wat is hier dan wel?

De ingang naar het dal “Vallee des Glaciers”. Dit dal is ruig, woest maar toch toegankelijk en zeker de moeite waard. In het hoogseizoen rijden er busjes over de weg tot aan het eind van het dal. Ongeveer 3-4x per dag en niet tijdens de lunchtijd. Verder is het dal ontoegankelijk voor verkeer.

Laat een reactie achter