Furkapas – 2436m hoogte

Spread the love
De Furkapas aan het eind van het Rhonedal, met Gletsch in het dal en de Grimselpas die zich omhoog slingert.
Foto vanaf de Furkapas, met Gletsch in het dal en de Grimselpas die naar boven slingert. Foto van Justus Wolff via Unsplash

Feiten
»Van: Oberwald(CH) naar Hospental (CH)
»Hoogte: 2436m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 10%
» Lengte: 34.5km
» Let op: verboden voor caravans / aanhangers

De Furkapas verbindt het kanton Wallis met het kanton Uri. De Furkapas is in de zomer populair bij toeristen en loop oa. langs de Rhônegletsjer. Ook vormt de Furkapas een belangrijke waterscheiding: al het water wat aan de oostkant valt stroomt via de Rijn naar de Noordzee, alles aan de westkant komt in de Middellandse Zee. De Furkapas is gesloten van oktober t/m begin mei en aan de Walliser zijde grondig gerenoveerd en verbreed. De pas is aan de Urner zijde nog niet aangepakt en de weg is hier dan ook smaller en bochtiger.

Oberwald-Furkapas

In Oberwald (Wallis) begint de pasweg naar de Furkapas – evenals naar de Grimselpas. Via 6 haarspeldbochten wordt het dorp Gletsch bereikt. In Gletsch buigt de weg af, naar links naar de Grimselpas en rechtdoor naar de Furkapas. Tot in de 19e eeuw reikte de Rhônegletsjer tot aan Gletsch, maar deze is inmiddels kilometers teruggetrokken – ze is zelfs niet meer te zien vanuit het dal. Vanuit Gletsch wint de weg snel hoogte en loopt deze hoog boven het oude gletsjer bekken. Via een tiental haarspeldbochten wordt het hoogste punt van de Furkapas bereikt: het absolute eindpunt van het Rhônedal en een grote waterscheiding: alles aan de westkant stroomt richting de Middellandse Zee. Al het water wat aan de oostkant wegstroomt gaat naar de Noordzee via de Rijn.

Bovenop de Furkapas ontspringt namelijk de rivier de Reuss, die via de Aare uitstroomt in de Rijn.

Furkapas-Hospental

Tot aan de top was de weg breed en op de haarspeldbochten na vrij bochtenloos. De afdaling aan de oostzijde gaat rap en er zitten veel korte bochten in de weg. Na het gehucht Tiefenbach (2100m) verliest de weg snel hoogte. Na 7km kom je in het dorp Realp (1550m) en zijn de laatste bochten van de Furkapas genomen. Vanaf hier is het één lange rechte weg naar Hospental en verder naar Andermatt of Gotthard.

Laat een reactie achter