Kleine Sint Bernard pas

Spread the love

Feiten
»Van: Courmayeur (I) naar Bourg-St-Maurice (F)
»Hoogte: 2188m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 9%

De Kleine Sint Bernard-pas loopt vanaf Courmayeur naar het Franse Bourg-Saint-Maurice in het Franse Val d’Isère. Deze pas is evenals de Grote Sint Bernard-pas vernoemd naar de heilige monnik Bernard die daar een klooster stichtte om hulp te bieden aan reizigers. Ook op de Kleine Sint Bernard-pas is een klooster te vinden met datzelfde doel. De Kleine Sint Bernard-pas is met 2188 meter iets lager dan zijn noordelijker gelegen grotere broer die bijna de 2500 aantikt. Tevens is de Kleine Sint Bernardpas gesloten in de winter.

Courmayeur – Kleine Sint Bernard

Vanaf het Italiaanse Courmayeur loopt de provinciale weg SS26 richting Pré-Saint-Didier. Vanaf dit dorp slingert de weg zich al snel omhoog, om via negen haarspeldbochten de eerste 200m hoogteverschil te overbruggen in het donkere bos. Deze serie haarspeldbochten is één van de meest indrukwekkende van alle Alpenpassen.

Na deze haarspeldbochten is de weg enkele kilometers lang een vrijwel rechte weg die eerst door een lawinetunnel loopt. De helling aan de rechterzijde loopt tot ruim 2900m hoogte en is indrukwekkend steil met op de toppen eeuwige sneeuw en een prachtig uitzicht op de oostelijke flanken van de Mont Blanc.

Na nog drie haarspeldbochten bereik je het skioord La Thuile op een hoogte van 1450m. La Thuile is een aardig dorp, met diverse bakkerijtjes en winkeltjes. In de winter is het een groot skioord, welke in verbinding staat met het Franse skiresort La Rosiere, tesamen meer dan 150km aan pistes.
Vanaf La Thuile stijg je al snel tot boven de boomgrens. Direct boven het dorp brengen tien haarspeldbochten je tot een hoogte van 1800m. De weg blijft vanaf hier zeer kronkelig, maar na nog eens vijf haarspeldbochten is de top bereikt.

Kleine Sint Bernard – Bourg St. Maurice

Op de top is de pas ongeveer vijf kilomer min of meer vlak en erg overzichtelijk. Pas na enige minuten zak je weer onder de 2000m hoogte en wordt de weg richtinghet skigebied La Rosiere wat bochtiger. Na La Rosiere zak je echter razendsnel het Val d´Isere in via maar liefst 19 haarspeldbochten. Er liggen geen dorpen aan de Franse zijde tot aan Bourg St. Maurice en gedurende de hele afdaling heb je een prachtig uitzicht over de Vanoise.

Laat een reactie achter