Bishorn – noordgraat van Weisshorn

Spread the love

eiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4153 meter
»Eerst beklommen door: G. S. Barnes, R. Chessyre-Walker
»Jaar: 18 augustus 1884

De Bishorn is het kleine broertje (subtop) van de Weisshorn en ligt net ten noorden hiervan boven het Matterdal in het Zwitserse kanton Wallis. De Bishorn heeft aan de noordkant twee forse gletsjers: de Turtmann-gletsjer en de Brunegg-gletsjer. De laatste heeft zijn naam te danken aan de Brunegghorn (3833m). Aan de oostzijde ligt de veel steilere Bisgletsjer, een hanggletsjer die gedeeltelijk gevoed wordt door de Weisshorn.

Feitelijk ligt de Bishorn op dezelfde graat als de veel hogere Weisshorn en lijkt eerder een onderdeel te zijn van de Weisshorn dan dat het een aparte top vormt. De Bishorn wordt voornamelijk gebruikt om te skiën, of om naar de Weisshorn te gaan vanaf de Tracuithut (3256m). De normaalroute naar de top is niet erg lang en vrij eenvoudig. Deze duurt voor de gemiddelde klimmer nauwelijks 2.5 uur.

Dit maakt de Bishorn natuurlijk populair voor 4000+-verzamelaars, maar weinig uitdagend voor de geoefende klimmer. Dat gezegd hebbende: de hoogste bergen van de Alpen (nagenoeg alle vierduizenders) zijn zichtbaar vanaf de Bishorn en daarmee is het uitzicht spectaculair. Het is wel belangrijk om kennis te hebben van gedragingen op gletsjers, want deze moeten wel getraverseerd worden.

Hoe kom ik daar?

Het makkelijkst is om te reizen via de Zinal-vallei. Hier is openbaar vervoer (het uitstekende bussensysteem van Zwitserland) tot in Zinal. De standaardroute verloopt via de Cabane de Tracuit (Tracuit-hut) op 3250m.

Een andere optie is via Oberems, maar deze route is langer en moeilijker te bereizen door de afwezigheid van openbaar vervoer daar: je kunt met de trein tot aan Turtman, en vanaf daar met de kabelbaan naar de grotendeels verlaten Turtmann-vallei. Hier loop je eerst naar de Turtmannhut (2519m), vroeger gelegen aan de voet van de Turtmanngletsjer en destijds één van de meest afgelegen berghutten van Zwitserland.

Laat een reactie achter