Col de la Colombière

Spread the love
Foto van Alex Talmon via Unsplash

De Col de la Colombière is een bekende bergpas in het departement Haute-Savoie, tussen de stad Scionzier-Cluses in het noorden en het skigebied Le Grand Bornand aan de zuidkant. Regelmatig wordt de Colombière opgenomen in de Tour de France, zoals ook dit jaar (2021) het geval is.

Deze bekendheid zorgt er voor dat de pas zeer populair is bij wielrenners. De Colombiere is in mijn bescheiden mening minder mooi dan de Cormet de Roselend die op 4 juli 2021 opgenomen is in de tour.
De Col de la Colombière is in de winter afgesloten (november-april).

Naar het oosten toe zie je de pieken van de Chaine des Aravis (maximaal 2750m). De Col loopt zelf over de flanken van de Pic de Jallouvre (2408m). Dit is een markante rotspiramide, kenmerkend voor dit voorland van de Alpen. Dit zijn de meest westelijk gelegen Alpenmassieven en vormen de overgang tussen de Jura en het centrale Alpengebied.

Door grootschalige ontbossing lijkt de Col de la Colombiere hoger gelegen te zijn dan werkelijk het geval is: de boomgrens ligt hier op 2300 meter, maar de kale bergen doen anders vermoeden.

Scionzier-Col de la Colombière

Vanaf nauwelijks 500m hoogte begint de klim naar de Colombière in Scionzier, in het dal van Cluses. De eerste 9km is het niet erg steil en zijn er weinig bochten te vinden. Kilometer 4-6 hebben een stijging van ongeveer 8%.

Vanaf kilometer 6 is het een aantal kilometers valsplat, tot Le Reposoir. Vanaf hier volgen 5 haarspeldbochten en het gemeenste stuk van de Col: tot aan de top wordt het steeds steiler. Eerst 8.5%, later 9.5% en als topper de laatste kilometer met 10.2% stijging. De top wordt bereikt op 1613m hoogte.

Col de la Colombière-Le Grand Bornand

De afdaling aan de zuidzijde is veel korter (11.7km) dan de klim, maar bevat 13 haarspeldbochten. Het is gemiddeld minder steil (5.9%) en de afdaling verloopt vrij gelijkmatig.
Direct na de top liggen de eerste drie haarspeldbochten, alvorens de weg een ruime slinger over de kale berghellingen maakt en langs de rivier Ruisseau des Bouts verder naar beneden afdaalt.

Na Le Chinaillon komen we in het Bois Bercher, waar een volgende serie haarspeldbochten ligt te wachten. Hierna volgt al snel het dal in Le Grand Bornand.

Laat een reactie achter