Dom de Mischabel (4545 meter)

Spread the love
De Dom de Mischabel met de Täschhorn en Lenzspitze.
Dom de Mischabel met links de Täschhorn en rechts de Lenzspitze. Foto uit eigen archief

De Mischabel-groep is één van de meest indrukwekkende massieven van de Alpen. Het is het massief wat het Matterdal splitst van het Saasdal en loopt over in het Monte Rosa-massief.

Mischabel betekent in lokaal dialect “hooivork” en dit verwijst naar de drie tanden van de hooivork: de Täschhorn, Dom en Lenzspitze. Deze liggen alle drie op dezelfde graat. Vaak worden echter ook de Dirruhorn (4035m), Hobärghorn (4219 meter, soms geschreven als Hohberghorn), Stecknadelhorn (4241m) en Nadelhorn (4327m) tot de Mischabel-groep gerekend, evenals de Alphubel en Allalinhorn die ten zuiden van de Täschhorn liggen.

De Dom de Mischabel is op 5 na de hoogste van de Alpen en is de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt (hij ligt niet, zoals de Dufourspitze op de grens met Italië). Vroeger heette de Dom slechts Mischabel, tegenwoordig wordt met die naam het hele rijtje bergen tussen Saas Fee en Zermatt bedoeld.


Bij de Dom de Mischabel is de noordzijde de normaalroute, die start vanaf de Domhütte op 2940 meter. De Domhutte ligt in het Matterdal boven Randa, aan de oostzijde van het dal. Aan de Saaser kant ligt de Mischabelhütte op 3335 meter hoogte. Ook is het mogelijk om vanaf de Kinhütte de tocht omhoog te maken.

De Dom de Mischabel beklimmen doe je met een gids – dit kan zowel vanuit Zermatt als vanuit Saas Grund of Saas Fee.

De routes zijn lang, vanwege de hoogte en voeren over de diverse rotsgraten. De oost en westzijde van de Dom zijn volledig vergletsjerd. Aan de oostzijde ligt de imposante Fee-gletsjer, die over de flanken uitgesmeerd ligt. Aan de westzijde zijn de gletsjers smaller maar langer, met een typischer verloop van een dalgletsjer. De gletsjers die hier het ijs van de Dom afvoeren zijn (zuid-noord) de Kingletsjer (gedeeld met de Täschhorn), de Festigletsjer en de Hobärggletsjer (gedeeld met de Lenzspitze, Nadelhorn en Hobärghorn).

Hiken in de omgeving gaat prima over één van de vele honderden kilometers wandelroutes die je kunt vinden op diverse kaarten van de Mischabel-groep.

Laat een reactie achter