
Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4634 meter
»Eerst beklommen door: J. Birkbeck, C. Hudson, Ulrich Lauener, J.G. en C. Smyth, E.J. Stevenson, M. en J. zum Taugwald,
»Jaar: 1 augustus 1855
De Dufourspitze is de hoogste berg van Zwitserland en is gelegen in het Monte Rosa-massief op de grens met Italië. De Dufourspitze wordt vaak foutief aangeduid als zijnde de Monte Rosa. Monte Rosa is echter de naam van het massief. In dit massief liggen nog vier bergen boven de 4500 meter, te weten de Lyskamm, Signalkuppe, Nordend en Zumsteinspitze. Verder liggen er nog zo´n 20 bergen van meer dan 4000 meter in dit gebied.
Dit gebied staat dan ook bekend als het klimmerswalhalla van Europa.
De zuidwand van de Dufourspitze is een loodrechte wand en stort zich een Italiaans dal in richting het dorpje Macugnaga. Deze wand is een goede 2000 meter hoog, iets wat niet zou misstaan in de Himalaya!
Normaalroute voor beklimming
De normaalroute naar de top van de Dufourspitze begint vanaf de Monte Rosa hut op 2795 meter hoogte. Vanaf deze hut volg je een zigzag-route naar de morene van de Grenzgletsjer. Je kunt de Silbersattel-route volgen tot ongeveer 4000 meter hoogte, waarna de paden zich splitsen. Vanaf 4500 meter is het even echt klimmen, 3e graads rotsklimmen.
Vanaf Marinelli bivak (3036m)
Dit is een zeer gevaarlijke route, omdat je langs (of door) de Marinelli Couloir moet, waar zowel de Dufourspitze als de Nordend hun lawines naar beneden laten denderen. Deze route moet je dan ook alleen nemen als het heel koud is en rond middernacht kunt vertrekken. Dan kom je nog voordat de lawines beginnen te vallen als gevolg van de warmte langs het couloir. Deze route is alleen voor ervaren klimmers met voldoende voorbereiding. De tocht duurt ongeveer 12 uur, dus een buitengewoon goede conditie is hier nog belangrijker dan op andere bergen.
Al met al is de Dufourspitze een venijnige berg. Nog geen 200 meter lager dan de Mont Blanc, maar moeilijker te beklimmen en te bereiken. De beklimming van de Dufourspitze moet altijd serieus genomen worden.
Dit betekent uiteraard dat er geklommen moet worden met lokale gidsen en het weerbericht goed in de gaten gehouden moet worden. Grote delen van de route zijn vergletsjerd en vereisen dus ook deze specifieke ervaring met bijvoorbeeld stijgijzers en pickels.