Les Contamines Montjoie – Refuge des Mottets

Spread the love

Vorige etappe: Les Houches – Les Contamines Montjoie

Persoonlijk vind ik dit de mooiste etappe van de hele TMB. Al zijn er vrij veel varianten beschikbaar. Ze zijn allemaal prachtig.

De dag start in Les Contamines. Uitgaande van een overnachting in het dorp: het pad loopt langzaam omhoog, richting het zuiden lans de rivier de Bon Nant. Na een kleine kilometer kom je bij de camping en het Parc des Loisirs. Het pad blijft de rivier volgen. Vrijwel vlak, tot aan het kerkje aan de rechterkant: de Notre Dame de la Gorge. Hier heb je ten opzichte van het dorp pas een kleine 40 meter hoogte gewonnen.

Ietwat onscherp, maar genomen met een telefoon om 5:25 ‘s ochtends.

Na het kerkje gaat het pad een stuk steiler omhoog. Het is een weg, al kun je nauwelijks voorstellen dat hier een auto omhoog komt. Het is een stuk steiler en na een kleine kilometer heb je 180 meter geklommen tot aan een Romeinse brug, vlakbij de hut Nant Borrant.

Het pad voert nu door een wat bredere vallei met alpenweides. Deze “Paturages de la Balme” waar je doorheen loopt leiden af van de vrij rechte weg. Het is meters maken hier, zoals al eerder deze etappe. Je komt na ongeveer 2 kilometer bij Refuge de la Balme. waar een openbaar toilet, een waterpunt en een bivakveldje te vinden zijn.

Refuge de la Balme, gezien vanaf het bivakveldje. Het kleine gebouwtje op de voorgrond is een openbaar toilet en een waterpunt.
Refuge de la Balme, gezien vanaf het bivakveldje. Het kleine gebouwtje op de voorgrond is een openbaar toilet en een waterpunt.

Vanaf hier kom je boven de boomgrens, langs de watervallen “Cascade de la Balme” en de Chalets Jovet (ruines) .

Plan Jovet, 1920m

Variant 1: Col d’Enclave

Hier kun je kiezen voor een avontuurlijke route, die niet omschreven staat als officiële TMB-variant: je kunt linksaf naar Lacs Jovet en de Col d’Enclave (2672m). Dit is een route die niet per se eenvoudig te volgen is, maar dat heeft vooral te maken met los gruis en gebrekkige markering. Na de Col d’Enclave daal je een klein stukje af, om vervolgens door te klimmen naar Col de la Grande Ecaille (2751m). Dit is het hoogste punt van de TMB, ook al is dit geen officiële variant. Je kunt er voor keizen om hier af te dalen naar Refuge des Mottets (bijna 900 meter lager), of op vrijwel gelijke hoogte te blijven en te overnachten in Refuge Robert Blanc en daar de volgende dag door te gaan naar Col de la Seigne. Houd er rekening mee dat je dan gedurende relatief lange tijd boven de 2500 meter blijft.

Uitzicht vanaf Grande Ecaille

Terug naar het origineel: vanaf Plan Jovet voert de route omhoog, richting Col du Bonhomme (2329m) in het kleine rode cirkeltje hieronder. Deze foto is genomen vanaf Lacs Jovet.

De klim naar de Col du Bonhomme is er eentje zonder echte schaduw. Hier staan geen bomen meer en het kan dus erg warm zijn. Vanaf Col du Bonhomme volgt géén afdaling. In plaats daarvan loop je over een soort balkon, richting Col de la Croix du Bonhomme (2433m). Na deze Col volgt een (steile) afdaling naar Les Chapieux (1549m).

Variant 2: Col des Fours

Echter, vlak vóór de Col de la Croix du Bonhomme kun je linksaf slaan, richting Col des Fours. Deze is 2665 meter hoog. Hierna volgt een (wat listige) afdaling, door zwart split en gruis. Soms is het daardoor glad en glijden. Vroeg in het seizoen ligt hier ook nog veel sneeuw: de afdaling ligt afgeschermd van de warme zon, op een noordhelling. Eenmaal afgedaald kom je in la Ville des Glaciers. Laat je niet verleiden door de naam. Er is geen stad. Er is geen gletsjer, behalve het uitzicht er op. Er staat een huis, of wellicht twee of drie. Je steekt de rivier over (Torrent des Glaciers) en klimt weer een stukje omhoog tot Refuge des Mottets.

Refuge des Mottets is een prachtige verzameling gebouwen op een hoogte van 1870 meter. Er is hier geen bereik met de mobiele telefoon. Het is het einde van de wereld.

Mocht je de variant niet gekozen hebben, maar afgedaald zijn naar Les Chapieux: vanaf daar loopt de route over de (niet voor gewoon verkeer toegankelijke) weg. Les Chapieux is charmant, met een paar restaurants en een kampeerveldje. Maar de route is niet enorm inspirerend. In het geval van slechter weer of hoogteziekte is het echter wel degelijk aan te raden.

Volgende etappe in de TMB: Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Alle etappes van de Tour du Mont Blanc:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter