
De majestueuze Lyskamm, soms geschreven als Liskam, is gelegen in het Monte Rosa-massief op de grens met Italië en behoort tot de hoogste van de Alpen. Er zijn er slechts 7 hoger (Mont Blanc, Mont Blanc de Courmayeur, Dufourspitze, Nordend, Zumsteinspitze, Punta Gnifetti/Signalkuppe en de Dom de Mischabel).
De Lyskamm heeft een beruchte noordoostwand: een ijswand van 1100 meter hoog die steil oprijst vanaf de Grenzgletsjer. meer dan 1000 meter hoog en staat bekend als moeilijk en gevaarlijk, vanwege het vele ijsklimmen, lawines en overhangende gletsjerdelen. Er is een dubbele top, verbonden door een smalle graat. De oostelijke top is de hoogste met 4527 meter. De oostelijke top is net iets minder dan 4500 meter hoog.
Er zijn diverse routes naar de top, die alemaal een aanzienlijke hoeveelheid gletser en ijsklimmen vereisen. De berg is benaderbaar vanaf de Zwitserse zijde via Zermatt, of via de Italiaanse zijde via het Val di Gressoney. Feitelijk vormt de Lyskamm het eind (noordelijke begrenzing) van het Val di Gressoney. Dit dal wordt dan ook niet voor niets het “Val du Lys” genoemd. Dit is het gevolg van de oorspronkelijke bevolking: de bevolking in het hoger gelegen deel van het Val di Gressoney zijn van oorsprong Walser.
Lyskamm beklimmen
Vanwege zijn ligging en karakteristiek (de lange oost-westgraat) wordt de Lyskamm-traverse gezien als één van de mooiste van de Alpen. De sterke vergletsjering betekent dat je goed geoefend moet zijn met het gebruik van stijgijzers, ook al gebruik je (uiteraard) een berggids. Ook de hoogte is een factor om rekening mee te houden. Een flinke acclimatisatie moet al plaats hebben gevonden om hoogteziekte te voorkomen.
Het is geen goedkope beklimming: de gids neemt één persoon mee vanwege de hoogte & moeilijkheid. Het is geen berg om met een volledige touwgroep te beklimmen.
Het beklimmen duurt 2 dagen, afgezien van de acclimatisatie.