Col des Montets – Les Houches

Spread the love

Vorige etappe: Trient – Col des Montets

Wij zijn gestart met wat koekjes en een slok Haldex-water. Altijd lekker en een duidelijk voedzaam ontbijt. We lopen een uur op vrijwel dezelfde hoogte richting de kabelbaan van “La Flegere“, waar de bekende ski-pistes van Chamonix naar beneden (en omhoog) gaan. Bij de lift hebben we ons ontbijt genuttigd, na een klein uurtje lopen. Bij La Flegere kwamen er heel wat toeristen omhoog met de kabelbaan, maar langs onze paden was het aardig rustig. Het pad blijft op dezelfde hoogte tot Planpraz, de volgende skilift.

Hier kun je prima lunchen, maar wel voor een flink tarief. Het uitzicht op de Mont Blanc en Aiguille Verte is prachtig, maar daar betaal je ook aardig voor! Een euro of 7 voor een portie friet. Om maar een voorbeeldje te noemen.
Na onze lunch lopen we verder, richting Le Brevent. De route gaat omhoog, steil, volle zon en later blokken velden. Je loopt door het natuurgebied “Aiguilles Rouges”, alwaar we al snel wederom steenbokken tegenkomen. De steenbokken zijn geweldig gecamoufleerd en jaloersmakend behendig op deze blokken velden. Ze zijn nieuwsgierig, niet schuw en moeilijk te zien op afstand. Hierna komen we bij de ladders. Voor zij die de route-gidsjes lezen en zich laten afschrikken door deze ladders: niet doen. Behendige mensen zullen ook zonder deze ladders eenvoudig boven kunnen komen en ze zijn niet erg lang.

De ladders op de Brevent, als onderdeel van de Tour du Mont Blanc


Na deze ladders bereik je het hoogste punt van de dag, zo rond de 2500m hoogte. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht over het Mont Blanc massief, het voorland van de Alpen en het Lac du Brevent richting het zuiden. Het onvermijdelijke zal echter moeten beginnen: de afdaling.

De feiten: Le Brevent ligt op 2525m. Les Houches ligt onder de 1000m. De afdaling is dus ruim 1500m. En voor iedereen die dit vaker doet is dit bekend: Dat is een heel eind.
In eerste instantie begint de afdaling gemoedelijk, door het kale landschap. Na een kleine kilometer gaat het echter zeer steil naar beneden, tot aan Refuge Bellachat (2152m). Hier hebben wij een heerlijk colaatje genuttigd. De rest van de afdaling gaat door het bos, richting Les Houches.
In Les Houches hebben wij na een zeer lange dag (ruim 20km) onze tent neergezet op de camping in het dorp (2 sterren, goedkoop, lauwe douche).

Pro-tip: de bakker is een stuk verderop in het dorp. Als je ‘s ochtends een ontbijtje wilt halen, moet je eerst naar de bakker lopen en dan weer terug. Laat je hierdoor niet ontmoedigen maar wees voorbereid.

Volgende etappe: Les Houches – Les Contamines Montjoie

Alle etappes van de Tour du Mont Blanc:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter