Courmayeur – Rifugio Elena

Spread the love

Vorige etappe: Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

De volgende ochtend moet mijn vader afhaken, vanwege verregaande blaarvorming. De vellen hangen er letterlijk langs en het bloed staat in de schoenen. Hij had er eerdere dagen al last van gehad, maar kan nu echt niet meer lopen. Ik besluit toch verder te gaan en ga via Courmayeur naar Rifugio Elena. Onderweg praat ik een tijdje met een Spaanse berggids die ik tezamen met zijn gasten onderweg inhaal. Altijd leuk, dit soort spontane ontmoetingen en zeker iets wat er absoluut bij hoort in de bergen. We zien een groepje mannen die de TMB in omgekeerde volgorde doen, op een mountainbike. Leuk initiatief, maar ik heb zelden iemand zo krom op zijn fiets zien zitten. Een van de mannen in kwestie is in 300m tijd minimaal 4x van zijn fietst gestuitert, en bepaald niet zachtzinnig. Als een ware wielrenner klom hij keer op keer terug op zijn fiets, al gutste het bloed uit zijn ellebogen en knieen.

De klim leidt eerst naar Rifugio Bonatti. Deze besluit ik integraal te negeren (een aantal jaar later heb ik hier wel overnacht, en het is een mooie hut met lekker eten!). Ik ben poepiefit, hoef met niemand rekening te houden en ga als een speer de berg op. Een deel van mijn bagage heb ik afgegeven aan mijn vader, die met het openbaar vervoer richting de auto gaat en mij een aantal dagen later op zal wachten. Dit verhoogt mijn tempo aanzienlijk. Links van mij ontvouwt de Mont Blanc en de Grandes Jorasses zich in volle glorie.

Zonsopkomst boven het Val Ferret. Deze foto is gemaakt tijdens een ander moment dan de beschrijving hierboven.

Vandaag wordt een makkie in het Italiaanse Val Ferret. Het blijkt ook nog eens 1 van de mooiste etappes te zijn (en 1 van de slechtst gemarkeerde). Na de aanvankelijke snelle stijging vlakt de route uit. Onder dreiging van een onweersbui besluit ik er nog een aantal tandjes bij te zetten en bereik ik al snel Rifugio Elena (2061m), via een bos, een afdaling en een laatste klimmetje. Je kunt deze hut overigens ook vrijwel in zijn geheel bereiken met het openbaar vervoer.

Rifugio Elena is gelegen op de Col de Ferret. Niet op de top, maar min of meer halverwege. Tegenover de hut ligt de gletsjer Pre-de-Bard, die vrijwel geheel verdwenen is.

Aan de oostzijde van het Mont Blanc massief komen veel gletsjers naar beneden
Soms moet je een riviertje oversteken. De vlaggetjes zijn ergens tussen 2013 en 2017 opgehangen.

Het verhaal van de hut is bijzonder: hier woonde vroeger een meisje, met haar vader. Ze hoedden vee op de alpenweiden. Ze wist niets van de rijkdom van het landschap waar ze leefde, maar ze was gezegend met de twinkeling van de sterren en het zilveren licht van de maan, wat er voor zorgt dat ijs verandert in iets kostbaars. Op een dag wordt het meisje ziek en na enkele dagen in bed overlijdt ze. Alles werd gedempt: de pieken waren niet langer helder en de dauw op het gras weerspiegelden niet langer het licht. Feitelijk was er niets veranderd in het dal: het waren de tranen in de ogen van de vader die het licht verstrooiden. Hij heeft de berg verlaten, maar heeft de hut die hun woning was niet vernoemd naar een koningin, maar naar de prinses van zijn hart; Elena, zijn kleine meisje.

Binnen in de hut brandt een houtvuur en er is plaats voor 66 personen. Hier ontmoet ik voor de 3e keer de man die mijn vader en ik “de Engelsman” noemen, Steve genaamd. Ik had hem sinds Mottets niet meer gezien, maar hij slaapt in het bed onder mij. In de hut heerst de sfeer zoals het hoort in een berghut. Ik word opgenomen bij mensen aan tafel, krijg een zakje chips in de handen gedrukt en mag gezellig met een aantal Amerikaanse toeristen aan de babbel.

Varianten van deze etappe

Afhankelijk van je tijdsschema, fitheid en de plek waar je de vorige dag gestart bent, kun je ook besluiten te overnachten bij de andere hutten die je tegenkomt: Bertone en Walter Bonatti. Als je kampeert rest je geen andere keuze dan de berg over te steken en te overnachten in La Fouly, waar een camping is. Dat maakt de etappe van Courmayeur naar (in dat geval) La Fouly een erg lange en zware etappe.

Volgende etappe: Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Alle etappes van de Tour du Mont Blanc:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter