Les Houches – Les Contamines Montjoie

Spread the love

Na de lange afdaling naar Les Houches is het vandaag tijd voor de volgende etappe in de Tour du Mont Blanc. En wát voor een!

Keuzes. Het leven bestaat uit keuzes maken. Gister hebben we feitelijk te ver gelopen, wat voor sommigen van ons een aardige aanslag was op de bovenbeenspieren – met name het afdalen.
Er zijn meerdere routes naar Les Contamines: de hoge route, via een hut ofwel een lagere route, met minder hoogte-verschil maar wel langer. We kiezen voor het laatste: minder ver afdalen, meer in het vlakke lopen.

Echter, nog een aantal tips voor het geval je zelf in Les Houches komt (en het andere bericht hiervoor niet gelezen hebt): de bakker zit in het dorp, de camping ligt 800 meter naar het zuiden. Je moet dus 1.6km lopen om brood mee te nemen, iets wat bijdraagt aan de toch al niet onaanzienlijke afstand van 170km.
Tweede: vanuit Les Houches gaat de route na kabelbaan “Bionnassay” direct linksaf omhoog. Dit staat niet goed aangegeven op de markering en in sommige boekjes. Er lopen er hier dus veel rechtdoor. Dat is leuk om te zien als je op het terras er tegenover zit en dat zelf al een keer hebt meegemaakt (zoals ik dus), maar niet als je nog kilometers af wilt leggen.

We zijn (na verkeerd gelopen te zijn), omhoog gelopen langs de skipiste, over het pad, door het bos en langs wat huizen. Dit pad is 1 van de steilste stukken van de Tour du Mont Blanc en ligt eerst in het bos, maar al vrij snel loop je volledig in de brandende zon. Vertrek dus vroeg om dit bloedhete stuk iets te veraangenamen. Op dit pad kwamen we iemand tegen die het leuk vond om op een eenwieler over mountainbike paden te rijden. Tsja. Bijzonder. Bizar. Gaaf. Respect. Beetje gek.

Na het hete, steile stuk kom je bij een aantal berghutjes. Deze waren gesloten (begin september). Doorlopen dus voor een lunch, die we vinden bij het treinstationnetje van de Priaron-lijn. Een heerlijke tartiflette zal ons de komende uren de benodigde energie gaan leveren.

Feitelijk begint voor ons hier de afdaling (we nemen immers de lagere route), met wat ups – en downs. Moeilijk of steil wordt het nergens meer tijdens deze etappe. Uiteindelijk blijkt Les Contamines ons vandaag wel op ruim 20km te komen staan, mede door het verkeerd lopen in de ochtend. Een tip van flip: in het Parc des Loisirs vlakbij de camping van Les Contamines kun je heerlijk en zeer gezellig eten in het hoofdgebouw.

Variant richting Les Contamines: via de berg

Als je bovenaan de skipiste bent, loop je langs het spoor richting La Chalette. Daar daal je een stukje af en loop je een stuk door de Alpenwei. Hier lopen ook koeien. Je loopt hier langs het eind van de Bionnassay-gletsjer: spectactulair. Je volgt de borden richting Col de Tricot. Dit is een vrij steile klim, rollend: je denkt iedere keer dat je bijna boven bent. Tot je op 2120 meter bent, ben je niet boven – maar je denkt 10x dat je er al bijna bent! Vanaf de gletsjermorene (het bruggetje) is het bijna 400 meter klimmen tot je op de top bent. Vanaf de Col de Tricot daal je af naar Chalets de Miage (niet naar Les Contamines).

Hou rekening met dit laatste: je komt niet in het dorp, tenzij je bewust de keuze maakt om naar het dorp te gaan. De route bovenlangs is erg mooi. Maar winkeltjes kom je uiteraard niet tegen. Logistiek gezien is het handig om wél af te dalen naar Les Contamines, via de Route de la Frasse. Na deze etappe kom je namelijk voorlopig niet meer in een dorp. Het volgende dorp/stadje is Courmayeur en dat is vanaf hier zeker nog 2 dagen lopen.

In Les Contamines is een camping (helemaal aan het eind van het dorp). Als je de hoge route neemt en dus niet in het dorp komt is de eerste kampeergelegenheid een aantal kilometer verderop, aan de rechterzijde van Refuge La Balme. Overigens met uitstekende toiletten.

Volgende etappe in de Tour du Mont Blanc: Les Contamines – Refuge des Mottets

Alle etappes van de TMB:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter