Rifugio Elena – Col Ferret (2490m) – Champex

Spread the love

Vorige etappe: Courmayeur – Rifugio Elena

Vandaag wordt voor mij wellicht de langste dag. Ik heb met mijn vader afgesproken hem vandaag te ontmoeten in Champex, een behoorlijk stukje stekkeren vanuit Rifugio Elena. Ik pak al mijn spulletjes in, neem een snel ontbijt en ben als eerste uit de hut.

Het is bewolkt en nog vrijwel donker. Binnen 45 minuten sta ik op de top, waar niets te zien is vanwege de bewolking. Snel ga ik verder, afdalend naar het Val Ferret aan Zwitserse zijde. De afdaling loopt lekker en door de verwaaide wolkenflarden zie ik vlekken sneeuw om me heen en in de verte hoor ik een kudde schapen.

Ik maak een kort praatje met de herder, maar besluit dit snel te staken. Zijn Frans is Zwitser-Frans en ik kan er maar weinig van brouwen. Het Val Ferret is lang en vrij vlak. Het is ook ruig, met een behoorlijke rivier en een mooi uitzicht op de gletsjers komende van de westzijde, de kant van het Mont Blanc-massief.

Ik passeer een camping (camping des Glaciers, in La Fouly) die we vooraf hadden geidentificeerd als mogelijke overnachtingsplek, maar die heb ik nu niet nodig. Na enkele uren lopen wordt het zwaar: ik zit al boven de 20km voor vandaag en ben er nog lang niet. Ik krijg morele steun van een Spanjaard. Erg leuk, erg gezellig en een goede ondersteuning. Ik wil niet voor hem onderdoen, maar man-man-man: wat heeft die een conditie. Hij blijkt 1,5 uur later vertrokken te zijn dan ik en had me dus behoorlijk snel bijgehaald.

Samen maken we de laatste klim naar Champex. We hebben het er samen over dat als er één etappe uit de TMB gehaald kan worden, dat het dit stuk is. In Champex heb ik vandaag meer dan 30km afstand afgelegd. Maar het aankomen op de camping was fantastisch: ik tref daar een opgezette tent, mijn vader, een koud flesje cola, wat chips en Mathieu, de fietskoerier uit Parijs die heimelijk naar Sydney wil verhuizen om daar fietskoerier te worden.

Latere ervaringen met dezelfde etappe

Enkele jaren later heb ik dezelfde etappe gelopen, maar dan andersom én in 2 dagen. De etappe werd toen Champex-La Fouly en La Fouly-Walter Bonatti. Dit heeft de nodige impact op hoe ik dit stuk beleefd heb. De etappe is eigenlijk best afwisselend. Het stuk tussen Elena en La Fouly bestaat uit hoge Alpenweides. De hoogste bergen liggen afgeschermd ten westen van je, afgeschermd door de berg waar je zelf op loopt. Het dal van La Fouly (het Zwitserse Val Ferret) bestaat uit morenen en bossen. Omdat Champex flink boven het Val Ferret ligt, begint de dag op deze manier met een stevige afdaling – in tegenstelling tot andersom, waar het een stevige klim zou betreffen.

Col Ferret (2490m) op de grens van Zwitserland en Italië. Eén van de hoogste punten en hoogtepunten van de Tour du Mont Blanc (TMB).
De flanken van Col Ferret

Volgende etappe: Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Alle etappes van de Tour du Mont Blanc:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter