Tour du Mont Blanc: veelgestelde vragen

Spread the love

De Tour du Mont Blanc is een prachtige meerdaagse wandeltocht die nog altijd aan populariteit wint. Vooral onder Chinezen en Amerikanen is de tocht bekend geworden en daardoor ook druk. Echter, het blijft nog altijd een leuke bezigheid. Wanneer ik het er over heb met mensen, krijg ik vaak dezelfde vragen. En gezien ik hier een aardige “outlet” heb om die vragen te beantwoorden, doe ik dat dan maar.

Is dat eigenlijk zwaar of moeilijk, die Tour du Mont Blanc?

Zwaar: Ja, het is zwaar. Je kunt wel tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe zwaar. Een bepalende factor is uiteraard je eigen fysieke gesteldheid (en die kun je makkelijk beïnvloeden), maar ook het weer, het aantal dagen waarin je de tocht wilt lopen, de tijd van het jaar en de hoeveelheid bepakking (kamperen of huttentocht) hebben een grote invloed.

Moeilijk: Nee, er is geen technische klimkunst vereist om de Tour du Mont Blanc te kunnen lopen. Enkel vlak voor Le Brevent zitten een aantal stalen ladders, maar verder geen kettingen of iets dergelijks.

Wat is de beste tijd van het jaar om de Tour du Mont Blanc te lopen?

Zonder twijfel is begin september de beste periode om de Tour du Mont Blanc te lopen. Later in het seizoen gaan de hutten dicht, eerder in de zomer is het te druk. In juni ligt er nog teveel sneeuw hoog in de bergen, waardoor de risico’s groter zijn en sommige opties niet begaanbaar zijn, zoals de varianten over de Fenetre d’Arpette en Col des Fours nog niet mogelijk in verband met de grote hoeveelheid sneeuw.

Moet ik speciale spullen meenemen?

Je hebt geen speciale uitrusting nodig voor de Tour du Mont Blanc. Waterdichte schoenen zijn, zeker vroeg in het seizoen, wel handig. Evenals wandelstokken en voldoende waterflessen. Ik heb altijd een camelback bij me en een zonnepaneeltje die ik aan mijn rugzak vast maak. Daardoor heb ik altijd elektriciteit voor mijn telefoon. Stijgijzers en dergelijke zijn absoluut niet nodig.

Moet je hutten reserveren als ik de Tour du Mont Blanc loop?

Volmondig: Ja. Het is tegenwoordig in het hele seizoen (eind juni-midden september) dermate druk dat je niet meer op de bonnefooi kan. Afgelopen september (2017) heb ik hierdoor de tocht moeten afbreken: ondanks laat in het seizoen, starten buiten de logische route en tegen de stroom in resulteerde nog altijd in volle hutten, tot 3 dagtochten vooruit. Bepaal dus je startpunt en bedenk goed hoe ver je komt. Bel vooruit om te checken of er plek is en reserveer.

Wat is dan het beste startpunt?

Moeilijk te zeggen. Ik ben 1x begonnen net boven Argentiere. Hierdoor hadden we op dag 2 een afdaling van 1700m naar Les Houches – die is verschrikkelijk. Echter, starten in Les Houches betekent dat je direct de vervelendste klim van allemaal moet maken: over de skipiste vanuit Les Houches naar boven. Vorig jaar ben ik gestart in zowel Les Houches als in Trient (Zwitserland). Trient is een aanrader: loop met de klok mee, over de Fenetre d’Arpette (hou het weer goed in de gaten), daal af naar Champex en loop de volgende dag een makkelijke etappe naar La Fouly. Dan volgt een mooie klim naar de Col Ferret en een afdaling naar Rifugio Elena en Bonatti (neem die laatste, maar reserveer). De volgende dag kun je dan naar Rifugio Elisabetta.

Mag ik kamperen of bivakkeren op de Tour du Mont Blanc?

Je mag niet wildkamperen in de Alpen. Je mag wel bivakkeren in Frankrijk en Italië boven de 2500m (bivakkeren is van zonsondergang tot zonsopkomst). In Zwitserland is ook dit verboden.  Overigens zijn er kampeerplekken te vinden op campings (bij Courmayeur, La Fouly, Champex, Les Chapieux, Les Contamines, Les Houches) en bivakplekken bij Chalet Refuge La Balme, een stuk verderop (of ervoor, afhankelijk welke kant je op loopt) tussen La Balme en Nant Borrant en in Trient. Neem in ieder geval al je spullen weer mee.

Laat een reactie achter