Trient – Col de Balme – Col des Montets

Spread the love

Vorige etappe in de TMB: Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient, net onder Martigny in Zwitserland, is een geschikte startplaats voor de Tour du Mont Blanc.

De eerste paar kilometer zijn vrijwel vlak: richting Refuge le Peuty op 1330 meter, waar ook een camping te vinden is. Vanaf hier gaat het pad omhoog. Eerst vrij gemoedelijk, maar al snel kom je terecht op een steil stuk door het bos. Hier is het kronkelen en slingeren geblazen. Op ongeveer 1800 meter hoogte loop je het bos uit. Het uitzicht is weidser en je loopt richting een boerderij. Deze ligt op ongeveer 2040 meter hoogte. Hier loopt het pad verder naar de Col du Balme (2195m).

Vanaf de Col du Balme ontvouwt zich, met goed weer, een prachtig uitzicht over de Auiguille Verte naar het zuidoosten, Mont Blanc naar het zuiden en het balkon waar je morgen overheen zult lopen: de Flegere & Brevent. Het pad blijft een poosje op dezelfde hoogte en daalt dan een klein stukje af naar de Col des Posettes: hierna stijgt het pad weer naar de Aiguillette des Posettes op 2201 meter hoogte.

Vanaf hier heb je een uniek uitzicht naar het zuidoosten over de steilste pieken van het Mont Blanc massief. De onbekende Aiguille du Tour (3540m), Aiguille du Chardonnet (3824m) en de bekendere Aiguille Verte (4122m). Ook een prachtig uitzicht over de Glacier du Tour.
Vanaf hier daal je af naar: Tré le Champ is een dorpje wat eigenlijk nét niet op de route ligt. Maar met een paar honderd meter extra kom je er wel. De afdaling gaat de eerste paar honderd meter over en langs de graat, met uitzichten afwisselend naar links en rechts het dal in. Na een steil stukje slinger je naar links en daal ja af in het bos. Beneden aangekomen ben je op de Route des Montets, de weg van Argentiere naar de Col des Montets. Bij Auberge la Boerne is ook een camping. Na de Auberge is het even teruglopen naar de weg: de Col des Montets.

Volgende etappe in de TMB: Col des Montets – Les Houches

Alle etappes van de Tour du Mont Blanc:

Col des Montets – Les Houches

Les Houches – Les Contamines Montjoie

Les Contamines – Refuge des Mottets

Refuge des Mottets – Col de la Seigne – Courmayeur

Courmayeur – Rifugio Elena

Rifugio Elena – Col Ferret – Champex

Champex – Fenetre d’Arpette – Trient

Trient – Col des Montets

Laat een reactie achter