Top 10 hoogste bergen van: Zwitserland

Spread the love

Wellicht een leuke quizvraag: “Wat is de hoogste berg van Zwitserland?”. Niet zelden zal het antwoord zijn “de Matterhorn” of “de Jungfrau“. Dat zijn veruit de bekendste bergen van Zwitserland – maar zeker niet de hoogste. Sterker nog, de Jungfrau haalt de top tien niet – en ook de top 25 niet. De Matterhorn staat wel in deze top 10. Slechts op een negende plaats.

De hoogste bergen van Zwitserland liggen zonder uitzondering in het diepe zuiden tegen de grens met Italië, en allemaal vlak bij elkaar: rondom Zermatt. De hoogste pieken liggen in het Monte Rosa massief, met slechts 3 uitzonderingen. Eventueel 4; het is discutabel of de Matterhorn deel uitmaakt van het Monte Rosa massief.

De meeste van deze bergen zijn grensbergen: aan de ene kant ligt Zwitserland, de andere kant is Italië. De enige uitzonderingen hierop zijn de Weisshorn, Täschhorn en de Dom de Mischabel.

1. Dufourspitze (4634 meter) – Monte Rosa massief

Blik richting de Dufourspitze (hoogste berg van Zwitserland) vanaf Gornergrat
Zicht op het Monte Rosa massief, gezien vanaf Gornergrat

De Dufourspitze is de centrale piek van het Monte Rosa massief. Een majestueze berg, met vele gezichten. Een lieflijk doch indrukwekkende blik vanaf het noorden met een puntje dat net boven de sneeuw uitsteekt. Dit puntje is overigens op bovenstaande foto (genomen vanaf de Gornergratbahn) niet te zien, helaas. Het is ook iets meer dan een puntje: het is derdegraads rotsklimmen om boven te komen. Dat is niet spectaculiar moeilijk, maar op grote hoogte en met kou, na vele kilometers gletsjer is dit toch een ander verhaal. Denk ik…Hij staat op de bucketlist!

2. Nordend (4609 meter) – Monte Rosa massief

Nordend, de op één na hoogste berg van Zwitserland
Nordend, de op één na hoogste berg van Zwitserland

De Nordend ligt naast de Dufourspitze en wordt hiervan gescheiden door het Silbersattel: het laagste punt van de graat die deze bergen verbind. Ook de Nordend is een rotstop, net als de Dufourspitze. De Nordend heeft een spectaculaire rotswand die meer dan 2000 meter vrijwel loodrecht naar beneden gaat. Overigens wordt deze rotswand gevormd samen met de Dufourspitze en de Signalkuppe.

3. Zumsteinspitze (4563 meter) – Monte Rosa Massief

Het Monte Rosa gebied, met daarin de Zumsteinspitze

De Zumsteinspitze ligt net ten zuiden van de Dufourspitze en ten noorden van de Signalkuppe. De Zumsteinspitze wordt vaak “meegenomen” in andere beklimmingen: je kunt via de Signalkuppe over de Zumsteinspitze naar de Dufourspitze. Heb je er mooi “3-in-1”!

4. Signalkuppe / Punta Gnifetti (4554 meter) – Monte Rosa Massief

Bovenop de Signalkuppe (ook wel “Punta Gnifetti” genoemd) ligt de Capanna Regina Margherita, vernoemd naar de koningin van Savoie (tegenwoordig noordwest-Italie en een deel van het Franse Alpen gebied). Dit is veruit de hoogst gelegen hut van de Alpen. Vanaf hier is het relatief eenvoudig om vele vierduizenders te beklimmen.

De klim naar de hut toe is echter lang en niet eenvoudig…

5. Dom de Mischabel (4545 meter) – Mischabel groep

Ah! De eerste uit de top 10 die we tegenkomen die niet in de Monte Rosa groep ligt! De Dom de Mischabel ligt boven Saas Fee en is voor mij persoonlijk één van de mooiste bergen. Dat zal zijn vanwege de vele herinneringen die ik heb aan Saas Fee en Saas Grund. Ik ben hier meerdere keren geweest, en heb daar in 2017 deze foto genomen:

De Dom de Mischabel, hoog boven Saas Grund.
Dom de Mischabel bij volle maan. Van links naar rechts: Alphubel, Täschhorn, Dom de Mischabel en Nadelhorn. Foto is genomen met een mobiele telefoon, bij volle maan.
van links naar rechts: Alphubel, Täschhorn, Dom de Mischabel, Nadelhorn. Foto vanaf Langflue
Van links naar rechts: Alphubel, Täschhorn, Dom de Mischabel, Nadelhorn. Foto genomen vanaf Langflue

6. Lyskamm (4527 meter) – Monte Rosa Massief

De Lyskamm. Wat moeten we er van zeggen? Twee pieken, gescheiden door een graat van een kilometer lang, die soms maar 30 centimeter breed is. Spannend, zo’n traverse, zeker als het flink waait. Dankzij de hoogte, is dat regelmatig het geval. Volgens Google Maps ligt de top in Italië. Volgens de Zwitserse kaarten doorgaans niet.

7. Weisshorn (4506 meter) – Weisshorn groep

Een vrij solitaire berg, de Weisshorn. Een prachtige piramide, gelegen boven het dorpje Randa in het Matterdal.

De Weisshorn is misschien wel nét zo mooi als de Matterhorn. Om de Weisshorn te beklimmen moet je aanzienlijke gletsjers en sneeuwgraten oversteken / beklimmen.

Weisshorn, de hoogste berg en naamgever van de Weisshorn-groep. Een prachtige piramide.
Foto van  Patrick Janser via Unsplash

8. Täschhorn (4491 meter) – Mischabel groep

Naast de Dom de Mischabel ligt de Täschhorn. De Täschhorn heeft een uitzonderlijk voordeel: doordat deze gelegen is ten zuiden van de Dom, is het uitzicht over de andere vierduizenders beter dan vanaf de Dom zelf. De imposante Fee-gletsjer (te zien op de foto bij nummer 5, hierboven) stroomt het Saas-dal in.

9. Matterhorn (4478 meter) – Monte Rosa massief (breed gezien)

De Matterhorn. Wie kent ‘m niet. Een iconische berg vanwege zijn vorm, maar ook de goede zichtbaarheid vanuit Zermatt. Een “mooi ding”, zonder makkelijke klimroutes. Wellicht daarom ook populair?

Matterhorn, gezien vanaf Gornergrat.
De Matterhorn, gezien vanaf Gornergrat

10. Parrotspitze (4432 meter) – Monte Rosa Massief

De laagste van de top 10, en een beetje verstopt tussen de andere vierduizenders hier. Een berg met letterlijk vele gezichten: aan de zuidoostzijde een flinke rotswand en naar het westen toe een besneeuwde omgeving. De Parrotspitze ligt tussen de hogere Signalkuppe en de lagere Ludwigshöhe. De hoogte van de Parrotspitze is in ieder seizoen iets anders: de top bestaat volledig uit sneeuw en ijs.

Laat een reactie achter