Triple Crowns & the American Perimeter Trail

Spread the love

De afgelopen jaren heb ik diverse boeken gelezen over de Pacific Crest Trail, ook bekend als “PCT”. Het meest bekend is waarschijnlijk het boek van Cheryl Strayed, waarin een relatief ongetrainde en niet goed voorbereide vrouw besluit de PCT te lopen.

Het was adembenemend en inspirerend. Het is een van de langste en meest veeleisende thru-hikes die er zijn – en vanwege de lengte- en hoogteverschillen spelen ook seizoensinvloeden een rol. Als je in het zuiden begint, betekent dit dat je waarschijnlijk in de late lente wilt beginnen met je eerste voetstappen. Te vroeg zijn brengt je in substantiële sneeuwbedekking in de Sierra Nevada, terwijl te laat beginnen een uitdaging zal zijn in de woestijn.

Met meer dan 4.000 km aan parcours door ‘s werelds meest adembenemende landschappen, staat de PCT zeker op mijn bucketlist.

Maar dat is slechts één kroon van de zogenoemde ” Triple Crowns“.

De tweede is de Appalachian Trail (AT). Je had het nooit geraden – maar het volgt de Appalachian Mountains aan de oostkant van de VS. Het is niet zo veeleisend als de PCT, althans niet voor zover ik op de kaart kan nagaan: er is geen woestijn om over te steken en waar het hoogste punt van de PCT meer dan 4.000 meter is, is het bij de AT slechts 2.000 meter. Het is zwaar bedekt met bos – voor zover ik kan beoordelen. Zoals duidelijk – het staat op de bucketlist omdat ik het nog niet heb gedaan!

Het derde deel van de Triple Crown is de Continental Divide of CDT. Het volgt min of meer dezelfde logica als de PCT & AT: het loopt van noord naar zuid (of omgekeerd). Deze route is nog niet compleet en ongeveer 5.000 km lang – er zijn nogal wat wijzigingen langs de route van jaar tot jaar.. Het hoogste punt is meer dan 4.300 meter, terwijl het laagste 1300 meter is. Kijkend naar de kaart en het landschap, zou dit mijn favoriet kunnen zijn. Maar ook de meest veeleisende vanwege de hoogte en lengte.

Maar het kan altijd veel cooler!

Ergens, op de een of andere manier en vraag me niet hoe, want ik kan het me niet herinneren, kwam ik de moeder van alle hiking-projectentegen: de American Perimeter Trail. Dit project wordt (bijna letterlijk!) ‘gerund’ door Triple Crown Hiker Rue McKenrick. Rue heeft de eerste 10.000 mijl van dit uiteindelijke 12.000 mijl (bijna 20.000 km!) lange project voltooid. Dat is net zo ver als wanner je van Portugal naar Cyprus gaat, dan van Cyprus naar de Noordkaap in Noorwegen en dan naar de Zwitserse Alpen gaat. Het is verbijsterend lang.

Grove indicatie van de route van de American Perimeter Trail

Realistisch gezien: ik woon in Nederland en heb een gezin met 3 kinderen. De kans dat ik ooit een van bovenstaande kan voltooien, is vrij klein – laat staan ​​alle drie. 50 kilometer per dag wandelen zou de totale tijd op 400 dagen brengen – wat de Amerikaanse immigratie ook niet leuk zal vinden.

Maar nogmaals realistisch: wie zegt dat je het in één keer moet doen? Het zou zo kunnen worden georganiseerd, dat je elk jaar een deel hiket, en dat een aantal jaar op rij. Sommige delen (noordkant en westkant) kunnen alleen in de zomer worden voltooid, terwijl het traject door Texas, Arizona en New Mexico (waarschijnlijk het handigst) in de lente of de late winter kan worden gedaan.

Ik vind het in ieder geval inspirerend dat er mensen zijn die van de wereld genieten en er een betere plek van maken. Niet door casino-resorts te creëren, maar ons terug te brengen naar de natuur.

Laat een reactie achter