
>Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4506 meter
»Eerst beklommen door: J.J. Brennen, J. Tyndall, U. Wenger
»Jaar: 19 augustus 1861
De Weisshorn is een relatief grote onbekende in de Alpen. Niet geheel terecht: het is één van de slechts 8 bergen hoger dan 4500m in de Alpen en is daarmee hoger dan de iconische Matterhorn. Toegegeven, de Weisshorn is met zijn vrijwel perfecte piramide minder goed herkenbaar dan de Matterhorn, maar de normaalroutes zijn zowel langer als moeilijker – en een stuk minder druk.
Het uitzicht is fantastisch op de vele vierduizenders: in het oosten de Dom de Mischabel en zijn satelliettoppen, in het zuidoosten de Dufourspitze en Lyskamm. Naar het westen de Dent Blanche en in het noorden eerst de Bishorn en aan de horizon de Eiger, Monch en Jungfrau.
Weisshorn beklimmen
Vanaf de hoogst gelegen hut (origineel genaamd: de Weisshorn hut op 2932m) op de Weisshorn is het nog 1600 meter omhoog – dit betekent niet alleen goed acclimatiseren, maar ook een fysieke en technische beproeving.
De Weisshorn is door verschillende factoren een uitdaging: de hoogte, ligging en structuur van de berg zijn hier enkele van.
De routes zijn fysiek en technisch zeer uitdagend en de hoogte kan parten spelen tijdens de beklimming. De normaalroute loopt over de oostgraat en is behoorlijk blootgesteld aan de elementen. Het is niet uitzonderlijk wanneer je deze berg beklimt, dat je een van de weinigen, zo niet de enige bent die dag.
Dit is natuurlijk een groot voordeel bij de meer technische passages in de rotswand. Je hoeft immers niet te wachten op anderen en kunt je eigen tempo volgen.
Dit maakt de Weisshorn bijzonder, specialer dan de meeste andere grote bergen in de Alpen.
Je hebt deze rust echter wel nodig om je op de klim zelf te concentreren. De route van en naar de top
kost vanaf de hoogste hut ongeveer 14 uur. Vanzelfsprekend betekent dit dat je goed fit moet zijn.