Zumsteinspitze

Spread the love
De Zumsteinspitze is de witte punt. Rechts daarvan de Dufourspitze, links de Signalkuppe
De Zumsteinspitze is de witte punt. Rechts daarvan de Dufourspitze, links de Signalkuppe

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4563 meter
»Eerst beklommen door: J. Zumstein
»Jaar: 1 augustus 1820

Met een hoogte van ruim 4500 meter is de Zumsteinspitze één van de hoogste bergen van de Alpen.  Hij ligt op dezelfde graat als de Signalkuppe en de Dufourspitze (de hoogste berg van Zwitserland), in het Monte Rosa gebied. Naar het oosten toe ligt een indrukwekkende rotswand, die ruim 2500m naar beneden gaat, rechtstreeks Italië in.

De Zumsteinspitze ligt zoals gezegd direct langs de Signalkuppe, waar de hoogste berghut van Europa is gelegen: Cabane Margherita. Dankzij het bestaan van deze hut is het niet zo moeilijk meer om de top van de Zumsteinspitze te bereiken.

Dat gaat er natuurlijk wel vanuit dat je de zeer afgelegen Margherita hut al hebt weten te bereiken. Dit kan vanuit het zuiden via de Cabane Giovanni Gnifetti (4 tot 5 uur over de Lys-gletsjer, op de flanken van de Lyskamm), vanuit het noordwesten via de Monte Rosa Hut (5 uur gletsjer, pickels & stijgijzers noodzakelijk) of voor de echte avonturiers via de Capanna Luigina Resegotti. Deze ligt op de rotsige oost-graat en vereist een goed klimtechniek. Dat gezegd hebbende: dit zijn de hoogst gelegen pieken van de Alpen. Er zijn geen kabelbanen die je hier op de top afzetten.

Na Margherita is het slechts een klein stuk lopen (klimmen kun je het niet noemen), iets meer dan een uur. Goed acclimatiseren is dankzij de grote hoogte een must, technisch onderlegd zijn is bij de Zumsteinspitze minder van belang. Een goede gids of veel ervaring zijn door de hoogte en omstandigheden wel uiterst belangrijk – zeker om de diverse hutten te bereiken onderweg naar de berg. Het is ook aan te raden om je trip zo te plannen dat je meteen nog wat vierduizenders mee kunt nemen. Tenslotte liggen de Lyskamm, Parrotspitze, Piramide Vincent, Ludwigshöhe en Dufourspitze hier ook op (letterlijk) een steenworp afstand.

Laat een reactie achter