De trekkerstent: hoe kies je de juiste

Spread the love

Het kiezen van een tent is niet eenvoudig. Althans, niet als het gaat om een trekkerstent. Want dit is een wezenlijk verschil met gewone kampeertenten of festivaltentjes. In deze blogpost gaan we in op de diverse zaken om rekening mee te houden – zodat jij hopelijk iets eenvoudiger de juiste keuze kunt maken.

Dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste trekkerstent (in willekeurige volgorde):
1. Gewicht
2. Volume
3. Waar ga je heen
4. Hoe ga je daar heen
5. Aantal personen
6. Kwaliteit van materialen & afwerking
7. Eenvoud van opzetten
8. Prijs
9. En bovenstaande het liefst in de juiste verhoudingen!

Het gewicht van een tent

Als je op een trektocht gaat wil je niet nodeloos zware tenten mee sjouwen. Daar krijg je al snel spijt van. Het gewicht is het gevolg van de afmetingen en de materialen.
Meer personen betekent een grotere tent. En lichtere materialen betekent meestal een hogere prijs.
Bedenk hierbij dat het niet alleen gaat om het “droge” gewicht. Probeer na te gaan hoeveel vocht je tent kan absorberen. Ook in de touwen van de scheerlijnen, bijvoorbeeld. Ook als het niet geregend heeft zijn tenten vaak klam. En klamme tenten zijn een stuk zwaarder en moeilijker in de tentzak te krijgen.

Als je met meerdere personen gaat is het ook zaak om rekening te houden met het verdelen van het gewicht. Een zwaardere 3-persoonstent kan voor een duo een betere keuze zijn dan een lichte 2-persoons als je het gewicht beter kunt verdelen.

Volume van de tent

Een tent kan licht zijn, maar toch een vrij groot volume innemen. Dat is onhandig: grote rugzakken hebben een andere gewichtsverdeling en maken het lopen lastiger. Hetzelfde geldt op de fiets: uitstekende fietstassen kunnen lastig zijn. Een compact pakketje is dus heel prettig. Dit kan betekenen dat voor jouw doel een langer pakket gunstiger is dan een dikker pakket en vice versa.

Waar ga je heen met je tent

Misschien wel de belangrijkste parameter: waar ga je heen? Dit heeft op zoveel factoren invloed!

In een woestijngebied hoef je bijvoorbeeld nauwelijks rekening te houden met waterdichtheid. Ook hoef je er dan geen rekening mee te houden dat je eventueel binnen moet koken.
Bedenk goed dat waar je ook naartoe gaat: zodra de zon schijnt wordt het warm (akkoord, op zeer grote hoogte en in de poolgebieden is dit niet noodzakelijkerwijs waar). En ‘s nachts koelen tenten snel af.
Het meeste vocht in de tent hoopt zich op doordat je er in slaapt. De warme lucht die je uitademt condenseert tegen de buitenkant van de tent. Bij heel vochtig weer wordt ook de binnentent klam (en zwaar). Het duurt een poos voordat dit vocht weer verdampt ‘s ochtends. Als je vroeg weg moet, heb je dus een natte tent.

Dit verschijnsel wordt sterker als je ook binnen gaat koken. Zorg dus voor voldoende ventilatie, ook in vochtige gebieden. Zelf kook ik nooit in de tent: ik heb een soort luifeltje waar ik eventueel onder kan koken.

Waar je heen gaat bepaald ook in hoeverre je tent in staat moet zijn om sterke winden te weerstaan. Hoog in de bergen en aan de kust kan het zeer hard waaien. In de bergen kan ook veel sneeuw vallen – zeker op grote hoogte, ook ‘s zomers. De tent moet stevig genoeg zijn om deze last te kunnen dragen, zonder dat het doek inzakt en eventueel smeltwater naar binnen kan dringen.

Aantal personen: maximaal 3

Het aantal personen bepaald hoe groot de tent moet zijn. En grootte heeft zijn invloed op gewicht en volume. Maar met meer personen kun je ook het gewicht beter verdelen. Probeer creatief te zijn met je ruimte: de schoenen zet je bij het voeteneind. Van je rugzak maak je een kussen. Op die manier neemt de rugzak geen extra ruimte in. Het is vaak niet noodzakelijk om een grotere tent te nemen omdat je een apart plekje wilt hebben voor de rugzak.

Kleine tip: probeer nooit meer dan 3 personen in een tent te krijgen. Iedereen slaapt hier onrustiger van. Zelfs bij 3 personen zou ik kiezen voor 2 + 1. Bij 4 personen is 2x 2 persoonstent een gunstiger configuratie. Dit scheelt vochtopbouw en de kans dat iemand in het midden er ‘s nachts uit moet.

Kwaliteit van materialen en afwerking

Er zijn hele goedkope tentjes verkrijgbaar. En hele dure. En daar zit wel degelijk een fors verschil in.
Denk aan het materiaal van de stokken: relatief goedkoop kunststof, glasvezel-versterkt of koolstofvezel. Of bij zwaardere tenten zelfs staal. Aluminium is vaak het beste compromis: iets zwaarder dan koolstofvezel, maar het buigt en breekt niet. Let ook op dat met name glasvezel-stokken brosser worden bij lage temperaturen.

Ook de mate van waterdichtheid zorgt voor grote verschillen. Een stof hoeft niet dikker te zijn om waterdicht te zijn. Maar een dubbel stiksel helpt wel. Ook eventuele impregnatie helpt: op een geïmpregneerde tent loopt het water sneller van het doek af, waardoor het minder ophoopt en minder eenvoudig door de naden dringt.

Bedenk goed dat waterdichtheid meestal een kwestie is van zogenaamde capillaire werking. Op deze manier dringt het water door naden heen, maar bijvoorbeeld ook door je grondzeil. Er is weinig zo vervelend als een natte bodem: let dus extra goed op de waterdichtheid van je grondzeil.

De allerbeste tenten worden gemaakt van Dyneema: extreem licht, waterdicht en ontzettend sterk. Maar ook duur.
Materialen om te vermijden voor een trekkerstent zijn katoen en canvas. Katoen biedt eigenlijk geen voordelen, maar wel veel nadelen: het neemt veel vocht op en wordt dus zwaar. Het houdt de tent wel iets koeler in de ochtend, maar tijdens een trektocht ben je doorgaans vroeg op.

Eenvoud van het opzetten: niet te onderschatten!

Het opzetten van een tent is vaak niet ingewikkeld. Al zie je soms op de camping mensen voor wie deze vlieger duidelijk niet opgaat.
Maar tentfabrikanten doen hun best om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo heeft Coleman doorgaans gekleurde stokken en gekleurde lusjes. De juiste kleur stok door het juiste lusje is een prima recept voor een goed resultaat.

Probeer ook te bedenken onder welke mogelijke omstandigheden je een tent moet opzetten: bijvoorbeeld als het regent of sneeuwt. Of als het hard waait of donker is. Een tent met binnentent is dan al een stuk lastiger dan een tent met enkelwand-constructie. Aan de andere kant: zodra de binnentent staat kun je hier je rugzakken in leggen, zodat die niet langer nat worden.

Ook de noodzaak van scheerlijnen (en dus ook meer haringen) maakt het opzetten van de tent lastiger. De tenten van MSR hebben doorgaans geen scheerlijnen: ze zijn vrijstaand.

Een punt van aandacht: pop-uptentjes. Leuk voor op een festival, maar deze hebben een groot volume: dankzij de “opgerolde” stokken klapt deze open. Een 2-persoons pop-up tent is ook een stuk zwaarder: bijna 3kg (tegen 1200 gram voor de Dyneema-tent).

Prijs van de trekkingtent

Bovenstaande leidt vaak tot een compromis. De lichtste en sterkste tenten zijn het duurst. En de goedkoopste tenten zijn zwaarder en van minder goed materialen gemaakt. Dit laatste heeft weer invloed op waar je naar toe kunt met de tent.

Mijn tent is een Red Wood, het eigen merk van de Vrijbuiter. Een prima tent, al heeft deze inmiddels zijn beste tijd gehad. Deze tent kostte nog geen 100 EUR en is mij goed van dienst geweest. Voor extremere tochten is deze niet geschikt: de materialen zijn vrij goedkoop en de waterdichtheid is niet meer 100%.

Het kiezen van een trekkerstent was voor mij eenvoudig: deze groene Red Wood tent van de Vrijbuiter is goedkoop en licht. Maar inmiddels ook wat ouder en niet meer volledig waterdicht.
Mijn trouwe trekkerstent, die ik hier aan het opzetten ben hoog boven Les Contamines

Laat een reactie achter