
Feiten
»Gelegen: Berner Oberland, Zwitserland
»Hoogte: 4274 meter
»Eerst beklommen door: J. Leuthold, J. Wahren
»Jaar: 19 augustus 1828
De Finsteraarhorn is de hoogste berg van het Berner Oberland en de hoogste berg van Zwitserland buiten het kanton Wallis. Hij is verstopt achter de Jungfrau-drie (Jungfrau, Mönch en Eiger), maar is dankzij zijn hoogte toch goed te zien vanaf andere bergen. De Finsteraarhorn is zichtbaar vanaf sommige plekken in Grindelwald.
Finsteraarhorn beklimmen
Dit is geen technische beklimming, maar basiskennis van het gebruik van ijsbijlen, touw en stijgijzers is een vereiste. Je gids kan (en zal) je hier bij helpen.
Door de afgelegen ligging is de aanloop erg lang en begint niet in het Berner Oberland maar in het kanton Wallis waar de Finsteraarhornhut gelegen is (overnachtingskosten op basis van halfpension: 80CHF voor niet-SAC leden).
Deze hut ligt al op 3048 meter hoogte en de trek hier naar toe is voor de gemiddelde wandelaar al een behoorlijke uitdaging: er zijn gletsjertraverses nodig om hier te komen en de hoogte noopt tot acclimatisatie. Het is ook dankzij deze afgelegen ligging (relatief) dat het hier een stuk rustiger is dan in het door toeristen platgetreden pad naar bijvoorbeeld de Matterhorn of Jungfrau. Het is aanbevelenswaardig om deze hut te bezoeken met een gids, die zijn weg op de gletsjers kent.
Bij slecht weer wordt deze berg een heel ander verhaal: je bent erg bloot gesteld aan lawines en onderweg zal je vaak rotsen met een ijslaag tegenkomen wat op zichzelf natuurlijk niet gek is op deze hoogte.
De Finsteraarhorn ligt zeer geïsoleerd en zoals gezegd de aanlooproute is erg lang. De klim van de Finsteraarhorn is minder populair dan die van andere vierduizenders, dus je komt minder mensen tegen dan elders in de Alpen.
Je hebt minimaal 3 dagen (exclusief acclimatisering) nodig om de Finsteraarhorn te beklimmen.