Aiguille du Midi – panorama van de Alpen

Spread the love

Met de kabelbaan richting de Mont Blanc – prijzen update 2022

Uitzicht vanaf de Aiguille de Midi boven Chamonix op ruim 3800m hoogte. foto © OutdoorSpecial.nl
Uitzicht vanaf de Aiguille du Midi boven Chamonix op ruim 3800m hoogte.

Feiten
»Gelegen: Haute Savoie, Frankrijk
»Lengte/breedtegraad: 45°52’43.80″N / 6°53’17.54″O
»Hoogte: 3842 meter
»Eerst beklommen door: Antoni Malczewski, J. M. Balmat
»Jaar: 4 augustus 1818
Klik hier voor spectaculaire webcams van de omgeving

De Aiguille (Aiguille betekend “naald”) du Midi is een van de grootste toeristen-trekpleisters van Chamonix en zelfs van de hele Alpen, zowel in de winter als in de zomer en trekt op drukke dagen letterlijk tienduizenden toeristen.

De top van de Aiguille du Midi is 3842 meter hoog en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over het Mont Blanc-massiefGran ParadisoMonte Rosa-massief en de Grand Combin. Naar het westen toe kijk je naar de Jura-hoogvlakte en het Rhone-dal.

De belangrijkste reden voor de populariteit van de Aiguille du Midi is niet alleen het prachtige uitzicht, maar het feit dat (vrijwel) iedereen er van kan genieten. De Aiguille du Midi is namelijk bereikbaar met een kabelbaan vanuit Chamonix.

Kabelbaan naar de Mont Blanc

De kabelbaan begint op ongeveer 1050 meter hoogte in Chamonix en stijgt snel tot 2330m, waar men overstapt op een andere gondel naar de top van de Aiguille du Midi. De hele “rit” duurt 2x 10 minuten: niet lang om in een totaal andere wereld aan te komen. Hier beginnen diverse klimroutes naar de Mont Blanc, met name die over de Mont Blanc du Tacul, Mont Maudit en vervolgens de Mont Blanc zelf. De kabelbaan gaat zelf niet naar de Mont Blanc, al waren hier ooit wel plannen voor.

Het wordt afgeraden aan kleine kinderen, senioren en mensen met hartproblemen om de Aiguille du Midi te bezoeken. Onder de 5 jaar wordt het bezoek zelfs “afgeraden” en onder de 3 jaar is het niet toegestaan.

Drukte op de Aiguille du Midi – en hoe die te ontlopen

Op een drukke dag, meestal met mooi weer in het hoogseizoen, kan de wachttijd in Chamonix behoorlijk oplopen. Wachttijden van 2 uur of meer zijn dan niet ongewoon, evenals een genummerde terugrit naar Chamonix. Je mag dan dus niet zelf bepalen hoe lang je boven blijft!

De wachttijden en de prijs kan echter sterk gereduceerd worden door naar het eerste station toe te lopen op 2330 meter. Dit is vanaf de parkeerplaats in Chamonix ongeveer 3 uur lopen (voor fitte personen is 2,25 uur haalbaar), en bespaart 35 euro p.p. op een retourtje. Dit betekent wel dat je ook op de terugweg naar beneden moet lopen. Een goed alternatief hiervoor is de wandeling naar het Mer de Glace, waar je met de trein van Montenvers terug kan naar Chamonix. Deze wandeling verloopt goeddeels vlak, er is maar weinig hoogteverschil. Deze wandeling kost je 1.5 tot 2 uur.

Hou rekening met het feit dat de trein vanaf Montenvers éérder stopt met rijden dan de laatste afdaling met de kabelbaan.

Prijzen kabelbaan Chamonix – Plan de l’Aiguille – Aiguille du Midi 2021

Het volledige prijsoverzicht van de kabelbaan naar de Mont Blanc / Aiguille du Midi. Senioren en kinderen zijn iets goedkoper dan reguliere volwassenen. Familietickets uitsluitend als retour te koop. Klimmers krijgen korting.
Hou bij het bezoeken van de Aiguille du Midi altijd rekening met: hoogteziekte, kou en hoge prijzen in het restaurant boven. Het dooit zelden op 3800 meter hoogte, ook niet midden in de zomer. Daarbij is het ook zelden windstil en ligt de gevoelstemperatuur vrijwel altijd rond de -5 of lager. Neem dus een warme trui mee, ook al is het in het dal heel warm.

Laat een reactie achter