Barcelonnette: het hart van het Ubaye-dal

Spread the love

Feiten
» Gelegen: Alpes de Haute Provence, Frankrijk
» Aantal inwoners: 2800
» Hoogte: 1150m

Barcelonnette is gelegen in het uiterste noordoosten van het departement Alpes de Haute Provence, in het hart van het Ubaye-dal. De Ubaye is een rivier die ontspringt aan de Col du Longet (2646m), onder de Tête des Toillies (3176m) en deze stroomt door een woest dal richting Barcelonnette. De Ubaye mondt uit in het Lac de Serre Ponçon. Barcelonnette is gelegen nabij het Nationaal Park du Mercantour in het zuiden en Regionaal Park du Queyras in het noorden. Daar liggen ook Embrun en Guillestre.

De bergen net ten noorden van Barcelonnette zijn bijna 3000 meter hoog. Deze bergen zijn niet hoog genoeg voor gletsjervorming of zelfs voor eeuwige sneeuw: iets om rekening mee te houden bij het plannen van lange tochten door ze bergen.

Aan de zuidkant zijn ze enkele honderden meters lager. Op deze bergen ligt het skigebied(je) Pra Loup in het dorpje Uvernet-Fours op 1500 meter hoogte.

In de omgeving van Barcelonnette ligt een aantal flinke bergpassen: de Col d’Allos (2250m), Col du Parpaillon (2780m), de Col de Vars (2111m) en de Col de la Bonette (2715m).

De Col du Parpaillon was lang geleden de hoogste bergpas van Europa. En ondanks dat de hoogte nog steeds zeer indrukwekkend is, ligt er geen verharde weg. De col is enkel over te steken met een mountainbike – en te voet, uiteraard. De weg komt overigens tot een hoogte van 2637 meter: daar gaat deze met een tunneltje onder de pashoogte door.

Klimaat van Barcelonnette

Barcelonnette is in alle seizoenen zonnig, maar uiteraard schijnt de zon in de zomer langer dan in de winter: in december schijnt de zon gemiddeld 4 uur per dag, in juni schijnt de zon 9 uur per dag. In juli, augustus en september schijnt de zon 8 uur per dag, waarbij augustus de warmste maand van het jaar is. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan rond de 25°C en de gemiddelde minimumtemperatuur rond de 10°C. December en januari zijn de koudste maanden, met minima ruim onder 0 en maxima onder de 5 graden. Februari is de droogste maand met nog geen 40mm neerslag, oktober is de natste maand met 110mm neerslag.
Bron: WeerOnline

Buitensport in Barcelonnette

De rivier de Ubaye is nauwelijks aangetast door dammen en er zijn geen tussenliggende meertjes: een ideale rivier om te raften dus! Enkele kilometers ten westen van Barcelonnette is Pont Martinet, waar je dit kunt doen, voornamelijk in het voorjaar. De rotswanden in de omgeving van Barcelonnette nodigen uit tot diverse via ferrata´s en rotsklimmen. Andere activiteiten zijn uiteraard wandelen en het maken van hoogalpiene tochten, maar ook mountainbiken, canyoning en parapenten. Speciaal voor mountainbikers zijn er 300km aan mountainbike paden aangelegd. Er is ook een parcours die door het hele Ubaye-dal loopt. Deze route is 106km lang.

Campings in Barcelonnette

In de omgeving van Barcelonnette is een aantal campings te vinden: Camping Le Tampico*** en Camping du Peyra**. Camping Le Tampico is een schaduwrijke camping. Kamperen kost hier met 2 personen & elektriciteit ongeveer 27 EUR per nacht (2022).
Ook in de buurt is camping Rioclar (250 EUR per week incl. elektriciteit, 2 volwassenen en inclusief boekingskosten)

Laat een reactie achter