Chamonix-Mont-Blanc

Spread the love

Feiten
»Gelegen: Haute Savoie, Frankrijk
»Aantal inwoners: 10.000
»Hoogte: 1034m (centrum)
»Bijzonderheden: Bij mooi weer in het hoogseizoen trekt Chamonix 100.000 bezoekers per dag

Het centrum van Chamonix, met op de achtergrond de Aiguille du Midi

De vallei van Chamonix is gelegen in het noordoostelijk deel van de Franse Alpen. Aan de oostzijde van het dal ligt het Mont Blanc-gebied, aan de westzijde de Brevent en Flegere (waarop veel skipistes te vinden zijn) en ten noorden ligt de Col de la Forclaz en de Zwitserse grens. Chamonix is vooral bekend vanwege de Mont Blanc. Het dal is al eeuwen bewoond, maar pas na de eerste succesvolle beklimming van de Mont Blanc in de 19e eeuw en het daarop volgende toerisme werd het bekend en welvarend.

Maar ook in vroegere tijden kwamen er al mensen naar Chamonix, het eerst waren dit monniken en later Napoleon zelf. Tegenwoordig wordt de stad door honderdduizenden mensen per jaar bezocht. Op drukke dagen zijn er meer dan 20.000 toeristen in de stad aanwezig. Er zijn dan ook vele campings en hotels in Chamonix. De kabelbaan naar de Aiguille du Midi is de grootste trekpleister, omdat hier de Mont Blanc het dichtst te benaderen is zonder deze daadwerkelijk te beklimmen. Maar ook de Brevent en Flegere, tegenover de Mont Blanc trekken vele toeristen, evenals de trein naar Montenvers en het Mer de Glace.

Argentiere ligt iets noordelijker in het dal en biedt meer ruimte voor de wintersport en is ook rustiger. Argentiere zelf ligt ongeveer 200 meter hoger dan Chamonix en heeft zijn eigen grote kabelbaan, die naar de Grand Montets, met uitzicht over de andere dominante berg in het Mont Blanc-gebied: de Aiguille Verte. Deze kabelbaan kost slechts 26 euro retour en is vele malen rustiger dan die van de Midi. Tevens is het parkeren gratis en kan je zelf bepalen hoe lang je boven blijft. Vanaf de kabelbaan (of uiteraard vanuit het dorp zelf) kun je de tocht naar de Argentiere-gletsjer maken. Deze is spectaculair!

De Argentiere-gletsjer in 2015De faciliteiten in Chamonix volgen de drukte: veel mensen zorgen voor veel faciliteiten. Bij tijd en wijle kan het écht druk zijn in Chamonix, waardoor parkeerplaatsen moeilijk te vinden zijn. Het stadscentrum is gezellig en doorspekt met horeca en leuke winkeltjes. Het meeste wat je hier kunt kopen is elders ook te koop voor soms wat minder geld. Een collectors item is echter wel het speciale Chamonix-shirt van The North Face die je enkel in Chamonix kunt kopen. Uiteraard is er ook een Office du Tourisme.

Tips om de drukte te ontlopen

Een uitstekend alternatief voor Chamonix is Courmayeur. Met de bus ben je zo aan de andere kant dankzij de tunnel. Het uitzicht is ook hier prachtig en de pizza’s zijn beter. Een andere mogelijkheid is natuurlijk in het naseizoen gaan: eind september of oktober. De hellingen liggen er dan prachtig bij, maar hogerop in de bergen kan al verse sneeuw vallen.

Maar ondanks de drukte blijft Chamonix een prachtige bestemming in een overweldigend landschap van de hoogste bergen van de Alpen. Het is één van mijn favoriete Alpenbestemmingen.

Chalets de Miage, boven Les Contamines-Montjoie
Glacier des Bossons, direct boven Chamonix

Klimaat van Chamonix

Het klimaat in het dal van Chamonix wordt door 2 belangrijke factoren gevormd. Namelijk de hoogte en de ligging van het dal. Hoe hoger men gaat, des te kouder en natter het wordt. Op de top van de Mont Blanc valt alle neerslag als sneeuw, en ligt de gemiddelde temperatuur maar liefst 23 graden lager dan in Chamonix zelf. Ook Argentiere is iets kouder dan Chamonix, maar dit verschil is slechts 1 graad. Vanaf 2500 meter hoogte geldt het gebied als sneeuwzeker in de winter, boven de 3200 meter valt ook in de zomer vrijwel alle neerslag als sneeuw. In Chamonix valt ongeveer 900 mm neerslag per jaar, in de bergen kan dit meer dan 2000 mm zijn. De lokale verschillen zijn echter enorm, en er zijn niet veel gegevens bekend van de neerslag en temperatuur op grotere hoogte.

De ligging, ofwel de oriëntatie, heeft ook zijn rol. Het dal van Chamonix ligt noord-zuid georienteerd. Aan de oostzijde ligt het Mont Blanc massief, en aan de westzijde de Brevent & Flegere. In de winter staat de zon daardoor relatief kort aan de horizon. Dankzij deze ligging is het dal iets koeler (in de winter) dan zuiver op basis van de hoogte te verwachten is en duidelijk koeler dan bijvoorbeeld Bourg Saint Maurice welke op het zuiden ligt (in een oost-west georienteerde vallei).

Laat een reactie achter