Col du Galibier

Spread the love

Feiten
»Van: Valloire (Fr) naar Col du Lautaret (Fr)
»Hoogte: 2645m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 7.5%
» Lengte: 26km

Met 2645m is de Col du Galibier één van de zwaarste bergpassen van de Alpen om te beklimmen. Vanuit het noorden moet eerste de Col du Télégraphe overwonnen worden en vanuit het zuiden de Col du Lautaret. In de zomer valt op deze hoogte regelmatig sneeuw, waardoor de pas ook hartje zomer afgesloten kan zijn. Normaliter geldt er een winterafsluiting van (eind) oktober tot eind mei of begin juni.

De Galibier wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France: zo ook dit jaar, op 13 juli 2022 als onderdeel van een korte klimetappe via de Galibier naar de Col du Granon.

Valloire-Col du Galibier

Aan de noordzijde begint de beklimming van de Col du Galibier in Valloire op een hoogte van 1500m. Valloire is een bescheiden wintersportgebied. De aanloop naar de Galibier is vrijwel rechtuit en loopt geleidelijk op tot Bonnenuit op bijna 1700m hoogte. Vanaf hier begint de weg te slingeren, tot op 2000m hoogte Plan-Lachat bereikt wordt.
Hier begint het bijzonder bochtige en spectaculaire gedeelte naar de top. Bij Collet du Plan Nicolas wordt de grens van 2400m bereikt en via een laatste serie bochten de kale top. Er zitten aan deze zijde in totaal 8 haarspeldbochten.

Col du Galibier-Col du Lautaret

Het begin van de afdaling is spectaculair: via 5 haarspeldbochten wordt in een rap tempo 150m afgedaald. In de volgende 2 kilometer blijft de weg op dezelfde bergflank, met aan de linkerzijde een diepe afgrond. Aan de rechterzijde loopt de bergwand omhoog tot meer dan 3000m. Via een grote slinger kom je aan de overkant van de rivier op de zuidelijke bergwand. Via de laatste 2 haarspeldbochten bereik je de top van de Col du Lautaret.

Uitzicht vanaf de Col du Galibier

Naar het zuiden toe ontvouwt zich een prachtig uitzicht: het La Meije-massief, met meerdere toppen boven de 3800 meter. De Meije zelf is met 3982m net geen “vierduizender“.

La Meije, boven La Grave vanaf het Galibier-massief.

Laat een reactie achter