Embrun: aan de oevers van het Lac de Serre-Ponçon

Spread the love

Gelegen aan het eind (of het begin) van het Lac de Serre-Ponçon ligt het stadje Embrun. Het Lac de Serre-Ponçon is het grootste stuwmeer van Frankrijk en veranderde in de jaren ’50 het uitzicht van het dal radicaal – evenals de loop van de Durance. De dam levert vanaf 1961 elektriciteit en had de prettige bijkomstigheid dat het de voorheen woeste rivier de Durance wist te temmen.

Embrun is gelegen boven op een rots en vlak bij de kathedraal Notre-Dame de Réal is een uitzichtpunt over de vallei waar de relatief grote weg de Alpen in gaat, verder richting het Parc National des Écrins en Parc Naturel Regional du Queyras.

Embrun betekent in het Nederlands “stuifwater”.
In de Romeinse tijd was Embrun de hoofdstad van de Alpen en een belangrijk bisdom. Tegenwoordig is het de “toeristische hoofdstad van de Hautes Alpes”, dankzij de Durance, het stuwmeer met al zijn mogelijkheden tot watersport en het nabij gelegen hooggebergte.

Klimaat van Embrun

Embrun is in alle seizoenen zonnig, maar uiteraard schijnt de zon in de zomer langer dan in de winter: in december schijnt de zon gemiddeld 4 uur per dag, in juni schijnt de zon 9 uur per dag. In juli, augustus en september schijnt de zon 8 uur per dag, waarbij augustus de warmste maand van het jaar is. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan rond de 26°C en de gemiddelde minimumtemperatuur rond de 12°C. December en januari zijn de koudste maanden, met minima net onder 0 en maxima onder de 8 graden. Februari is de droogste maand met nog geen 40mm neerslag, oktober is de natste maand met 110mm neerslag.
Bron: WeerOnline

Buitensport in Embrun

Ook vanuit Embrun zijn diverse klim en wandeltochten in het Nationaal Park des Ecrins te ondernemen. De vele riviertjes en kloven in de omgeving van Embrun lenen zich ook uitstekend voor canyoning en via ferrata. De grote rotswanden in en rondom Embrun zijn zeer geschikt voor rotsklimmen. Al deze activiteiten kunnen onder begeleiding uitgevoerd worden via het Bureau des Guides d´Embrun.

Campings in Embrun

Kamperen is een prima mogelijkheid in Embrun, met een grote selectie aan campings. Een stukje van de stad af en aan de zuidoever van het meer ligt Camping Lagarenne. Deze camping heeft geen zwembad, maar wel het meer.

Niet direct aan het meer gelegen, maar wel dichterbij het centrum ligt camping Les Grillons met zwembad en tennisbaan.
Aan de noordelijke oever ligt camping La Clapiere. Een camping municipal, maar wel met vier sterren (en meer dan 300 plaatsen).

Voor meer rust, of andere rust, is er nabij Embrun een boerderij camping, inclusief paarden en konijnen. Dit is camping La Maison Verte. Hier vlakbij ligt Camping Les Esparons, met zwembad en 77 plaatsen.

Overige campings:
Camping Le Verger (****)
Camping Les Tourelles (***)
Camping Manu
Camping La Vieille Ferme (met Nederlands eigenaars)

Laat een reactie achter