Guillestre

Spread the love
Fort Queyras, 15km oostelijk van Guillestre onderweg richting de Italiaanse grens via Col d'Agnel
Fort Queyras – Foto van Tom Morel via Unsplash, in de Gorges de Guil

Tussen Embrun en Briançon ligt het schattige en authentieke bergstadje Guillestre. Guillestre is gelegen aan de rivier de Guil, die ontspringt diep in het Regionaal Park du Queyras en via de Gorges de Guil richting de Durance stroomt. De berghellingen rondom Guillestre zijn zwaar bebosd en reiken tot ruim boven de 2000m. Kenmerkend aan het stadsbeeld is de authentieke (en soms verwaarloosde) sfeer en pastelkleurige woningen, evenals de stadspoorten en stadsmuren.

Vanuit Guillestre gezien gaan alle wegen naar het zuiden en oosten omhoog: de Col d’Izoard (2360 meter) en de Col de Vars (2109 meter) en de Colle d’Agnello (2744 meter, deze vormt de grens met Italië). Langs deze wegen liggen ook enkele zijdalen, zoals het dal van Ceillac, een dorpje op bijna 2000 meter hoogte.

Klimaat van Guillestre

Het klimaat is net als elders in de oostelijke Hautes Alpes zeer gunstig voor buitensporten: veel zon in alle seizoenen, milde temperaturen en weinig neerslag. De droogste maand is februari, de natste maand is oktober. De zomermaanden zijn het zonnigst en vanzelfsprekend ook het warmst.

In dit zuidelijke deel van de Alpen is het nadrukkelijk zonniger en warmer dan in het noordelijke deel van de Alpen. De Ecrins vormt een natuurlijke barriere voor noordwestelijke stromingen, terwijl de Alpenhoofdkam een goede bescherming biedt tegen zuidoostelijke stromingen die vaak onweersbuien en vocht meenemen.

Buitensport in Guillestre

De omgeving van Guillestre biedt honderden kilometers aan gemarkeerde wandelroutes. Bij het Office du Tourisme is een gids verkrijgbaar: A pied dans le Guillestrois. Voor mountainbikers zijn er zelfs meer dan 400km met geschikte routes uitgezet. Deze routes staan beschreven in een PDF van het Office du Tourisme. Ook canyoning, via ferrata, rotsklimmen, parapenten en kanoën behoort tot de mogelijkheden. In de winter kan er geskied worden in Risoul 1850, het nabij gelegen skiresort van Guillestre. Dit resort is speciaal gebouwd voor de wintersport en bestaat dan ook voornamelijk uit skiliften en appartementen gebouwen.

Ook zijn er wandelkaarten te koop: IGN-wandelkaart 1:25000, van Guillestre & Nationaal Park du Queyras.

In Guillestre zelf is een (kleine) Carrefour, iets buiten het stadje (westkant) ligt een grotere Intermarché. Tevens beschikt Guillestre over een drietal campings: Résidentiel Le Villard, Saint-James les Pins en La Rochette. Prijzen voor 2 personen inclusief elektriciteit liggen bij allen rond de €25-30 per nacht.

Laat een reactie achter