Sixt-Fer-a-Cheval – Haute Savoie

Spread the love
Pic de Tenneverge (2989m), Cirque du Fer a Cheval
Pic de Tenneverge (2989m), Cirque du Fer a Cheval


Feiten
»Gelegen: Haute Savoie, Frankrijk
»Aantal inwoners: 800
»Hoogte: 750m (centrum)
»Bijzonderheden: Toegangspunt voor Cirque de Cheval

Net ten westen van de vallei van Chamonix ligt de prachtige regio van Sixt Fer a Cheval (Sixt). Dit dorpje ligt op slechts 750m hoogte en is nog nauwelijks aangetast door toerisme. Er is een camping (le Pelly) helemaal aan het einde van het dal, bij het beroemde Cirque du Fer a Cheval. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht op de Pic de Tenneverge (foto boven) en de Cheval Blanc. De Pic de Tenneverge is één van de meest woeste pieken van de Alpen. Dankzij de status van natuurgebied zijn hier geen skiliften of pistes. De laatste jaren is het gebied wel frequent geteisterd door noodweer (augustus 2003 en juli 2007), waardoor aan het einde van het dal de weg een stukje korter is dan de meeste kaarten aangeven. Het noodweer van juli 2007 heeft vlakbij het dorpje Nambride de weg verwoest. Nu, 15 jaar later, zijn de sporen her en der nog steeds te zien.

Vanaf het kleine centrum van Sixt kan men 2 kanten op: richting Fond de la Combe of Le Bout du Monde. Fond de la Combe vormt het einde van het dal aan de noordzijde en ligt nog voor Cirque du Cheval. Dit is een populair wandelgebied en hier worden ook veel ponytochten gehouden. Zodra je de paden in het dal echter verlaat wordt het al snel rustiger. Een mooie tocht loop naar Refuge de la Vogealle, op 1900 meter hoogte. De korste route loopt via een steil pad naar diverse watervallen. Op diverse plaatsen is dit pad beveiligd met staalkabels en laddertjes. Je wint hier zeer snel hoogte en het pad is duidelijk gemarkeerd.

Naarmate je hoger komt, wordt het uitzicht op de Pic de Tenneverge aan de overzijde van het dal steeds mooier. Dit pad komt uit bij de Chalets de Buret op ongeveer 1400m hoogte. Vanaf hier kun je verder klimmen naar Refuge de la Vogealle, of via een prachtig pad naar Fond de la Combe lopen. Als je dit pad volgt loop je ongeveer een uur op dezelfde hoogte boven het dal en moeten er enkele riviertjes en watervallen overgestoken worden. Aan het einde van het dal (en waar het pad weer begint te dalen) loopt een kudde schapen rond. Omdat er in dit berggebied geen lawine-maatregelen genomen zijn is het mogelijk om nog resultaten van de vorige winter te zien (dat wil zeggen: lawines dus van de voorgaande winter),  zelfs op 1000m hoogte.

Le Bout du Monde is de oostelijke grens van het dal, waar meerdere berghutten liggen (Grenaidon, Chalets des Fonts, Chalets d´Anterne en Chalets de Sales). De meeste paden naar deze hutten begin rondom de Cascade de Rouget en zijn vrij redelijk gemarkeerd. Richting Chalets des Fonts ligt een hoge touwbrug over de rivier. Vanaf de bovenste ringen van dit gebied heb je een verbluffend uitzicht op het Mont Blanc gebied.

Laat een reactie achter