Mer de Glace – de grootste gletsjer van Frankrijk

Spread the love

Het Mer de Glace (zee van ijs) is de grootste gletsjer van Frankrijk en de op één na grootste van de Alpen. Alleen de Aletschgletsjer in Zwitserland is groter. Het Mer de Glace is 7km lang en op veel plaatsen enkele honderden meters diep (max. 420m). Het Mer de Glace wordt gevoed door 2 andere gletsjers: Glacier de Leschaux en Glacier du Tacul. Samen met deze twee gletsjers is het Mer de Glace 12km lang. Het Mer de Glace ligt aan de oostzijde van de Aiguille du Midi en ten westen van de Dent du Géant (4013m). Andere bergen die hun ijs op de gletsjer afstorten zijn de Grandes Jorasses (4208m) en de Aiguille Verte (4122m). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoort de Mont Blanc niet bij de accumulatiezone van het Mer de Glace. De gletsjers van de Mont Blanc zelf zijn Glacier de Taconnaz, de Glacier des Bossons en de Glacier della Brenva.

De Grandes Jorasses vanaf Italiaanse zijde, met de Mont Blanc op de achtergrond

Mer de Glace in het verleden en het belang in het heden

De gletsjer eindigt op 1600 meter hoogte en is fors geraakt door de opwarming van het klimaat. Enkele jaren geleden kwam de gletsjer nog tot 1400 meter hoogte en was het Mer de Glace goed zichtbaar vanaf Chamonix. Inmiddels is de gletsjer al lang niet meer te zien vanaf Chamonix. Tot in de 19e eeuw kwam het Mer de Glace tot in het dal van Chamonix, bij het gehucht Les Bois. Het pad dat de gletsjer hier heeft uitgesleten is nog steeds herkenbaar.

Tegenwoordig is de gletsjer van groot economisch belang. In de winter vormt de gletsjer een belangrijk decor voor de wintersport: het is een populaire off-piste bestemming vanaf de Aiguille du Midi. Ook zijn er tunnels geboord voor het smeltwater, om verder stroomafwaarts elektriciteit te genereren.

Tevens is het een zeer populaire bestemming in de omgeving van Chamonix en makkelijk te bereiken met de trambaan van Montenvers. Enkele duizenden bezoekers per dag maken gebruik van dit treintje. Het station ligt op 1900 meter hoogte en biedt een mooi uitzicht over de gletsjer en de lager gelegen vallei. Vanaf Plan d´Aiguille (2330m), gelegen aan de Midi-kabelbaan, is er een wandeling van ongeveer 1.5 uur naar Montenvers. Deze wandeling verloopt grotendeels over dezelfde hoogte zodat deze ook goed te doen is voor mensen die iets minder fit zijn. Let wel goed op de tijd, want het laatste treintje terug naar Chamonix gaat om 19 uur.

Laat een reactie achter