Bourg Saint Maurice

Spread the love

Bourg Saint Maurice is prachtig gelegen, diep “verstopt” in de Alpen. Tegelijkertijd is dit gemoedelijke stadje goed bereikbaar: er is zelfs een TGV-station. Bourg Saint Maurice ligt aan de voet van de Cormet de Roselend (1968m), de Kleine Sint Bernard-Pas (2188m, tevens grens met Italië) en naar het zuiden de Col de l’Iseran (2750m).

Dankzij deze bergpassen is het een populair gebied voor wielrenners en wordt de stad frequent aangedaan door de Tour de France. Ook is hier een jaarlijkse trailrun naar Les Arcs, over de gletsjer van de Grande Casse. De Grande Casse is werkelijk “Grande”: met een hoogte van 3855m is het een serieuze knoepert.

Tussen Bourg Saint Maurice en Aime liggen een aantal campings met een prachtig uitzicht op het massief van de Grande Casse. In de zomer (althans, de keren dat ik er was) zie je regelmatig onweersbuien boven het massief, terwijl het op de Cote d’Aime aangenaam warm is en droog.

In de zomer biedt de omgeving van Bourg Saint Maurice maar liefst 700km gemarkeerde wandelpaden, diverse routes voor mountainbikers en voldoende interessante toppen voor bergbeklimmers (zowel rotsklimmen als alpiene routes met gletsjers). Een absoluut hoogtepunt voor mij is de Vallee des Glaciers, met een toegangsweg vanaf de Cormet de Roselend. Dit is één van de mooiste valleien die er zijn.

De Aiguille des Glaciers, naamgever van de Vallee des Glaciers. De gletsjers smelten snel, maar het dal is prachtig en onbedorven.
Aiguille des Glaciers, 3816m hoog. Foto genomen op 27 juli 2012 met telefoon

Direct vanuit Bourg Saint Maurice, net iets naar het noordwesten, ligt Pointe de Presset. Dit is een prachtig gebied (foto hier onder), met uitzicht op de Mont Blanc naar het noordoosten en de Grande Casse naar het zuiden (helaas was het nogal heiig toen wij er waren in 2012).

Pointe de Presset, noordwest van Bourg Saint Maurice. Een prachtig, ruig berggebied.
Pointe Presset

Faciliteiten in Bourg Saint Maurice

Zoals gezegd is er een (TGV-)station in Bourg, maar er is ook een Intersport, SuperU en Intermarché. Deze zijn allen gelegen op hetzelfde industrieterrein aan de oostkant van de stad. Iets meer centraal gelegen is de Lidl te vinden langs de D1090 richting Albertville.

Er zijn 4 campings in de stad: Camping HuttopiaCamping Reclus en Camping Nicolino. Iets buiten de stad zijn er nog een paar: La Foret (in Rosiere)Camping Eden en Camping Le Bioley. En er zijn er vast nog wel aan paar meer.

Laat een reactie achter