Tarentaise

Spread the love
De Grande Casse, boven de Tarentaise, het middelpunt van Nationaal Park de la Vanoise
Foto van Tim Arnold via Unsplash

Fransen zijn er dol op: het toevoegen van de streek aan hun plaatsnaam, of de letterlijke ligging. “sur mer”, “sur Loire”, “sur Isere” of bijvoorbeeld “Saint-Foy-Tarentaise” of “La Plagne Tarentaise”.

Men doet dit soms omdat het gewoon handig is: plaatsnamen in Frankrijk zijn zelden uniek. Maar ook om meer herkenbaarheid te geven aan de eigen streek en communicatie en promotie makkelijker te maken.

De Tarentaise ligt vrij centraal in de Franse Alpen, in het departement Savoie. Ten zuiden van de Tarentaise ligt Maurienne, ten noorden ligt het Mont Blanc gebied. De vallei begin bij Albertville en is niet vernoemd naar een rivier zoals gebruikelijk. De rivier die door het Tarentaise-dal stroomt is de Isere.

Feitelijk is de Tarentaise genoemd naar een oude Romeinse stad (Darantaise) die tegenwoordig Moutiers heet. Verder naar het oosten ligt Bourg Saint Maurice. Na Bourg Saint Maurice wordt de weg smaller, en in de winter loopt deze zelfs dood in Val d’Isere. In de zomer kan men de Col de l’Iseran oversteken naar de Maurienne – maar in de winter is deze pas (2750 meter hoog) afgesloten. Ook de pas naar Italië, de Kleine Sint Bernard-pas, is afgesloten in de winter, evenals de doorsteek naar de Arly-vallei via de Cormet de Roselend.

Wintersport in de Tarentaise

De Tarentaise draait grotendeels om wintersport. De grote skigebieden van La Plagne, Les Arcs, La Rosiere, Tignes en Val d’Isere liggen allemaal in de Tarentaise-vallei. Ook Les Trois Vallées (Courchevel, Meribel en Val Thorens) liggen in deze regio, in een zijdal ten zuiden van Moutiers.
Vroeger wilde men al deze ski-gebieden aan elkaar koppelen, maar het oprichten van Nationaal Park de la Vanoise heeft daar een stokje voor gestoken.

Zomer in de Tarentaise

In de zomer zijn de meeste skigebieden redelijk verlaten (in vergelijking met de winter). Het is een populair gebied bij wielrenners (vanwege de grote bergpassen die de vallei begrenzen) en bij mountainbikers. De skiliften vormen een eenvoudige toegang tot het hooggebergte en stellen je in staat om mooie downhilltochten (en andere) te rijden. Les Arcs heeft bijvoorbeeld 180km mountainbike-routes!

Uiteraard is het gebied ook populair bij hikers. Er zijn tientallen bergtochten te maken, beginnende in de ene vallei en doorgaand in de andere vallei en met verschillende moeilijkheidsgraden.

De skiliften (althans, de grote cabines doorgaans) draaien vaak ook in de zomer en zijn met voordelige dag- of weekpassen een prima hulpmiddel om de diverse plekken te bezoeken.

De meeste zomeractiviteiten openen op 5 juni en sluiten op 11 september (seizoen 2022).

Laat een reactie achter