Vallée des Glaciers

Spread the love

Gelegen aan de zuidzijde van het Mont Blanc massief ligt het Vallée des Glaciers: de vallei der gletsjers. Deze naam is een beetje misleidend. Het is niet zo dat er her en der gletsjer het dal instromen. Er zijn legio dalen te vinden waar meer gletsjers te vinden zijn. Dit dal is echter genoemd naar de berg die het uitzicht domineert aan het einde van de vallei: de Aiguille des Glaciers en zijn rivier de “Torrent des Glaciers”.

De Vallée des Glaciers is gelegen in de gemeente Bourg Saint Maurice in het Franse departement Savoie, net onder de top van de Cormet de Roselend. Aan het begin van het dal ligt Les Chapieux, waar wat restaurants te vinden zijn en een kampeerveld. Het is geen echte camping. Het lijkt hier een andere wereld. Er is géén mobiel netwerk, nauwelijks bebouwing en veel geiten. Les Chapieux ligt op ongeveer 1600 meter hoogte.

Les Chapieux, Valléé des Glaciers op 1600 meter hoogte.
Er zijn vast kampeervelden te vinden met een slechter uitzicht

Het dal ontvouwt zich in noordoostelijke richting. Er ligt een geasfalteerde weg, maar deze is alleen begaanbaar voor het lokale toeristenbusje. Deze rijdt alleen in de zomermaanden en kost een paar euro. In de middag rijdt het busje niet. De laatste stop is Parking Les Lanchettes, op 1950 meter hoogte.

Deze parking is genoemd naar de gletsjer op de oostflank van de Mont Tondu (3196 meter). Deze Glacier des Lanchettes kwam vroeger vrij ver het dal in. In recente jaren is deze echter sterk teruggetrokken. Op plaatsen waar het volgens de kaart ijs had moeten zijn, ziet het er tegenwoordig zo uit:

Vroeger lag hier de Glacier des Lanchettes
Vroeger, een jaar of 15 geleden, lag hier de Glacier des Lanchettes

Wandeltochten in de Vallée des Glaciers

Deze vallei biedt eigenlijk voor ieder wat wils. Er is een flink aantal serieuze bergtochten te maken:

 • Les Chapieux – Col de la Croix du Bonhomme – Col des Fours – Ville des Glaciers – Les Chapieux
  Dit is een flinke bergtocht: ongeveer 8 uur met ruim 1200 meter stijgen en dalen. De afdaling van de Col des Fours is vaak doorspekt met sneeuwvelden, zeker vroeger in het seizoen. De oorzaak is, afgezien van de hoogte (2660 meter) te vinden in de ligging op de noordelijke helling.
 • Les Chapieux – Col de la Croix du Bonhomme – Col des Fours – Lac de Mya – Les Chapieux
  Vrijwel net zo lang (ruim 7 uur), maar met een mooi picknickplekje om te lunchen: het hooggebergtemeertje Lac de Mya op 2400 meter hoogte.
 • Les Chapieux – Col de la Croix du Bonhomme – Tete Nord des Fours – Grand Ecaille – Les Lanchettes
  Met aanvang in Les Chapieux stijg je snel door richting de Col des Fours. Maar in plaats van af te dalen, blijft je hoog boven het dal – col na col. Meer dan 3 uur lang blijf je boven de 2500 meter hoogte, pauzes niet meegerekend. Pas aan het eind van het dal daal je af.
  Dit is een stevige wandeling in hoogalpien terrein van meer dan 7 uur. Aan het eind van de wandeling eindig je bij Parking Les Lanchettes. Het is zaak om goed te plannen en te weten hoe laat de laatste bus vertrekt terug naar Les Chapieux. Als je deze mist is het nog een goede 15km teruglopen naar het beginpunt.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden rondom de Valléé des Glaciers. Ook voor meerdaagse tochten: zowel de GR5 als de Tour du Mont Blanc komen door dit dal. Geniet er van.

Laat een reactie achter