Courmayeur | Val d’Aosta

Spread the love

Feiten
»Gelegen: Val d´Aosta, Italië
»Aantal inwoners: 3.000
»Hoogte: 1224m (centrum)
»Bijzonderheden: Courmayeur is oorspronkelijk Franstalig, tegenwoordig spreekt men voornamelijk Italiaans

Rechts de Mont Blanc, links het skigebied van Courmayeur. Foto genomen vanaf Rifugio Bertone
Rechts de Mont Blanc, links het skigebied van Courmayeur. Foto genomen vanaf Rifugio Bertone

Gelegen aan de voet van het Mont Blanc-massief, aan het eind van het Val d´Aosta ligt het (oorspronkelijk) Franstalige dorpje Courmayeur. In tegenstelling tot veel andere toeristenoorden in de Alpen, zoals Val d´Isere en Sestriere, is Courmayeur niet gebouwd voor het toerisme – al is dit wel de voornaamste bron van inkomsten.

Courmayeur is al eeuwenlang een klein stadje, met vroeger een strategische ligging onderaan de Mont Blanc, waar het Val Ferret en Val Veny samenkomen. Hierdoor heeft Courmayeur een charmant centrum en is het een zeer populair skigebied, waar het aan te raden is om minimaal 9 maanden van tevoren je hotel te boeken, ondanks de keuze uit 22 hotels. Maar ook in de zomer is Courmayeur een populaire bestemming met ook veel doorgaand verkeer richting Chamonix (F) en Turijn (I) vanwege de Mont Blanc-tunnel.

Vlakbij Courmayeur ligt het gehucht La Palud, waarvandaan de kabelbaan naar Punta Helbronner (3462m) vertrekt. Vanaf Punta Helbronner kan je ook de oversteek maken naar de Franse Aiguille du Midi (met een kabelbaan). In Courmayeur komen ook de Dora di Veny en Dora di Ferret bij elkaar en vormen vanaf hier de gletsjerrivier Dora Baltea, ook wel de Colorado van Europa genoemd. Zo dicht bij de oorsprong zijn er nog geen enkele temmende ingrepen in de loop van de rivier geweest, waardoor deze hier bijzonder onstuimig is. Dit maakt de Dora Baltea tot een uitermate geschikte rivier voor hydrospeed, raften en wildwater-kanoën. Later wijzigt de naam in “Po” en stroomt verder de Po-vlakte op.

Vanuit Courmayeur kan je ook de Mont Blanc (hier: Monte Bianco) beklimmen of een flinke uitstap maken naar de Grandes Jorasses boven Val Ferret. Je kunt de bus nemen die je richting Rifugio Elisabetta brengt, richting de Col de Seigne (naar het zuiden) of de bus het Val Ferret in, met als uiterste bestemming een parkeerplaats aan de voet van de Col Ferret. Vanaf hier is het een kleine 2 uur lopen naar Rifugio Elena of Walter Bonatti.

Grandes Jorasses rechts, met links in de achtergrond de Mont Blanc
Grandes Jorasses vanaf Rifugio Walter Bonatti

Direct vanuit Courmayeur (en dus dichterbij) kun je ook omhoog lopen naar Rifugio Bertone. Bertone biedt een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.

Rifugio Bertone, met op de achtergrond de Mont Blanc, die overal in Courmayeur dominant zichtbaar is
Rifugio Bertone boven Courmayeur, met Mont Blanc op de achtergrond.

Ook is Courmayeur zeer geschikt voor (langere) mountainbike-tochten, met de diverse kabelbanen omhoog of gewoon door de omliggende valleien en bossen.

Courmayeur is een belangrijke tussenstop tijdens de Tour du Mont Blanc. Pizzeria Le Tunnel (in het centrum) serveert volgens eigen zeggen de grootste pizza’s van Italië. Of ze de grootste zijn weet ik niet, maar lekker zijn ze wel. Ook zijn er diverse andere restaurants, terrasjes en winkels te vinden die Courmayeur zeer geschikt maken voor een (mid)dagje vermaak. Ook is het mogelijk om vanaf Courmayeur met de bus naar Chamonix te gaan.

Laat een reactie achter