Breuil-Cervinia: uitzicht op de Matterhorn

Spread the love
Zuidkant van de Matterhorn

Breuil (spreek uit: Brehl)-Cervinia ligt in het uiterste noorden van Italië, in het prachtige Valtournenche. Dit is een zijdal van het Val d’Aosta, een autonome regio in het noordwesten van Italië. Breuil-Cervinia ligt net boven de 2000 meter.
Het is dankzij deze hoogte dat Breuil-Cervinia een sneeuwzekere bestemming is voor de wintersport. Vanuit Breuil kun je naar Valtournenche (dorp) en naar Zermatt in Zwitserland.

Breuil-Cervinia is geen dubbele naam: het eerste deel is Frans en het tweede deel is de Italiaanse naam die pas sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik is genomen. In deze regio, van oorsprong Savoyaards, spreekt men echter vooral Frans of een dialect daarvan. Breuil heeft geen lange historie; maar wel een belangrijke. Vroeger was het slechts een stal op een Alpenweide, in gebruik door boeren uit de omgeving. Er lag geen dorp, er is geen pasweg zoals dit in sommige andere dorpen wel het geval was. Het liep dood op een muur van bergen die namen dragen als de Matterhorn (Monte Cervino in Italiaans of Gran Becca in het Aostaans)), Breithorn en Dent d’Hérens.

Maar zoals gezegd: de omgeving heeft een belangrijke historie. Vooral in het alpinisme. Het zijn de dorpen Breuil en Zermatt geweest die een ongekende concurrentiestrijd hebben ontketend in het alpinisme: de eerste beklimming van de Matterhorn. Deze berg is zó aansprekend, dat de flanken van de Matterhorn gezien kunnen worden als de bakermat van het alpinisme. Het waren de lokale herders die geïnspireerd raakten door de bergen en zorgden voor de bouw van hutten en hotels om deze missie te ondersteunen.

Oorspronkelijk was het dan ook met name een zomerbestemming: pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde dit gebied zich tot wintersportgebied. Dankzij de ligging is Breuil-Cervinia niet bijzonder sneeuwrijk, maar wel zonnig en dankzij de hoogte sneeuwzeker. Het kán hier wel ontzettend hard sneeuwen, wanneer vochtige lucht van de Middellandse Zee via het Aosta-dal omhoog gestuwd wordt, tegen de hellingen van de omliggende vierduizenders.

In de zomer is het gebied vooral in gebruik als klimgebied. Veel rotswanden en bekende pieken zorgen voor voldoende uitdaging. Er is ook genoeg te wandelen in de omgeving. De hike naar Mont Pancherot is een aanrader vanwege het uitzicht rondom: een stuwmeer, de Matterhorn en het volle panorama om je heen.

Bereikbaarheid van Breuil-Cervinia

Italië klinkt misschien als “ver weg”, maar eigenlijk valt het wel mee: het is ongeveer 10 uur rijden naar Breuil-Cervinia via de Grote St. Bernard-tunnel (54.30 EUR retour) of in de zomer via de Grote Sint Bernard pas. Je rijdt dan naar Aosta, en uiteindelijk omhoog het Valtournenche in. Er is een aantal campings in het dal, waar je prima kunt vertoeven.
In Breuil-Cervinia zijn de nodige hotels te vinden, maar geen camping. De laatste camping in het dal is Camping Glair, en vlak daarvoor Village Turistico Camping Cervino. Die laatste is prima (ik had er een hutje gehuurd) als uitvalsbasis.

Het dorp is ook in de winter goed bereikbaar.

Laat een reactie achter