Gran Paradiso

Spread the love

Gelegen in het prachtige Nationaal Park Gran Paradiso, van oudsher de jachtgebieden van de Savoyaardse en Piëmontese koningen, ligt de Gran Paradiso: de hoogste berg die geheel op Italiaans grondgebied ligt. Het is voor mij inmiddels meer dan 20 jaar geleden dat ik deze berg beklommen heb, maar het is een prachtige berg. Eén waar de liefde voor de bergen bevestigd werd.

De Gran Paradiso.
Foto van Krzysztof Kowalik via Unsplash – helaas bestond de digitale camera nog niet toen ik haar beklom

Feiten
»Gelegen: Valle d´Aosta, Italië
»Hoogte: 4061 meter
»Eerst beklommen door: J.J. Cowell, W. Dundas, M-C Payot, J. Tairraz
»Jaar: 8 september 1860 

De Gran Paradiso is gelegen in Noordwest-Italië in het gelijknamige massief en Nationaal Park. De Gran Paradiso wordt doorgaans benaderd vanuit het Valsavarenche, 35km vanaf Aosta. Vanuit Nederland is het ongeveer 900km rijden naar Aosta, via de Grote Sint Bernard-pas. Aosta is per trein bereikbaar (vanuit Turijn), of met de bus vanaf Martigny (waar een treinstation is met verbindingen naar Duitsland & Nederland).

De Gran Paradiso is voor het eerst beklommen op 4 september 1860 en wordt beschouwd als een eenvoudige vierduizender en is daarom populair bij (beginnende) klimmers en hikers. Hierdoor kan het erg druk zijn op de route. Het Maria-beeldje op de top staat er sinds 4 juli 1954. Iets ten noorden van de Gran Paradiso ligt de Grivola, een prachtige rotspiramide die klimmers een grotere uitdaging en rust garandeert.

De normaalroute van de Gran Paradiso begint bij Pont, aan het eind van het Valsavarenche. Neem vanaf hier het (goed gemarkeerde) toeristenpad omhoog naar Rifugio Vitorio Emanuele (2750m). Vanaf hier loopt het pad omhoog de gletsjer (vanaf 3000 meter) op, die licht/matig scheuren vertoont. Aan het eind van de gletsjer moet er een meter of 50 over rotsen worden afgelegd om bij de Madonna en de echte top te komen (2e graads rots, ofwel: eenvoudig). De route naar de top van de Gran Paradiso is eenvoudig. Dit is een van de grote Alpen-klassiekers en de Gran Paradiso is wellicht de makkelijkste 4000-er in Europa. Dit is dan ook een van de drukste bergen, met soms serieuze filevorming op de top. Houd er wel rekening mee dat de hoogte zich kan laten gelden.

Vanaf Chabod:
De route loopt omhoog tot 3150 meter, dit deel leg je ’s nachts af. Op deze hoogte doe je de stijgijzers en touwen om. Je trekt langs de noordwand van de berg heen. Op 3800 meter hoogte komt de route samen met die vanaf Emanuele.

De afdaling loopt doorgaans over de westelijke flank. Later op de dag wordt deze zacht.

Klimaatverandering in beeld op de Gran Paradiso

Zoals bovenaan de pagina gesteld is het meer dan 20 jaar geleden dat ik de Gran Paradiso beklommen heb. De kaart die ik in mijn bezit heb op schaal 1:25.000 dekt helaas nét niet de Gran Paradiso, maar mijn kaart van 1:100.000 wel.

Op onderstaande afbeelding, welke een screenshot is van Google Maps in 3D-modus, zijn de 2 genoemde hutten te zien: Rifugio Federico Chabod en Vittorio Emanuele II. In het midden (bovenaan) is de Gran Paradiso te zien. Linksbovenaan ligt de Herbetet (3778 meter), en de piramide-vormige sneeuwbult aan de rechterzijde is de Ciaforon (3640 meter).

Satellietfoto/luchtfoto van het Gran Paradiso gebied, ter ondersteuning van de vergelijking met de huidige status. Foto van Google Maps (3d)

Onderstaand een foto van de kaart (schaal 1:100.000, helaas) die stamt uit het jaar 2000 of 2001.

De kaart van het Gran Paradiso-gebied (1:100.000) in het jaar 2000 of 2001.

In een poging om een en ander te vergelijken heb ik de eerste foto geannoteerd met de oorspronkelijke gletsjergrootte van de kaart. Het zal niet één op één kloppen, helaas dankzij de grote schaal van mijn kaart. Maar het komt een heel eind in de richting. De meertjes zoals die te zien zijn op de satellietfoto zijn (en weet ik uit ervaring) afwezig. De morenen die nu vér van de gletsjers af liggen waren destijds de echte zij-morenen.

De terugtrekking van de gletsjers in dit gebied is echt enorm snel gegaan, en neemt niet af. De laatste jaren valt er weinig sneeuw in dit gebied en zijn de zomers warm.

De terugtrekking van de gletsjers van de Gran Paradiso in beeld.

Laat een reactie achter