Valpelline – Valle d’Aosta – Italië

Spread the love

Het Valpelline is een zijdal van het Valle d´Aosta, richting de Grote St. Bernard-pas. Het Valpelline wordt ook wel het “vergeten dal” genoemd, gelegen onder de beroemde toppen van de Grand Combin aan het begin van het dal (zijdal van Ollomont) en de Dent d´Hérens helemaal aan het einde van het dal op de grens met Zwitserland. Het hoofddorp van het dal heet eveneens “Valpelline”

In deze noordoosthoek van het Valpelline begint vanuit de Dent d´Hérens en de iets verderop gelegen Matterhorn een smalle bergrug die naar het zuidwesten loopt. Deze bergrug vormt de afscheiding met het Valle d´Aosta aan de zuidzijde en het Valtournenche aan de oostzijde. Centraal gelegen op deze bergrug zijn de Monte Faroma (3073m) en de Becca de Luseney (3504m).

Aan de noordwestzijde van het Valpelline ligt de Monte Brulé (3585m), een relatief eenvoudige berg om te beklimmen.

Aan het einde van het dal, richting de voet van de Dent d´Hérens ligt op een hoogte van 1994m het stuwmeer van Place Moulin (Diga di Place Moulin). Vanaf hier loopt tevens een (zeer zware) route naar Arolla in Zwitserland, waarbij diverse gletsjers getraverseerd moeten worden en grote hoogteverschillen overwonnen moeten worden.

Vanaf de noordzijde van het stuwmeer loopt een interessant pad omhoog, richting de Italiaans-Zwitserse grens door “Comba d’Oren”, een “cirkel” van bergen rondom een hoogvlakte. Deze vlakte was vroeger een firnbekken, waar de omliggende bergen de accumulatie-zone vormden. Deze bergen zijn hoog: de hoogste is La Singla met een hoogte van 3714 meter.

Vlak boven de Comba ligt Rifugio Nacamuli op een hoogte van 2818 meter, op de westelijke flanken van de Mont Brulé (ook wel geschreven als Mont Braoule). Via Col Collon (3074m) maak je de oversteek naar het Val d’Arolla in Zwitserland. Na Col Collon verloopt de route enkele kilometers over of langs de Haut Glacier d’Arolla.

Het Valpelline is één van die Alpendalen die nog niet ontdekt zijn door het massa-toerisme en waar de oude sfeer nog grotendeels bewaard is gebeleven. De laatste jaren wordt het gebied wel steeds populairder en is het dal vooral populair bij klimmers.

Bivacco Valpelline

Enkele jaren geleden (2010) is er, dankzij een Nederlands initatief, een nieuwe berghut gebouwd in het Valpelline: Bivacco Valpelline. Dit is een particulier initiatief geweest, samen met de lokale authoriteiten en berggidsen. Ook de NKBV heeft hier aan bijgedragen, alsmede vele vrijwilligers.

Campings in Valpelline

Er zijn 3 campings te vinden: Camping Grand Combin in het dorp Valpelline op 900 meter hoogte, Camping CAI Paina in Ollomont op 1400 meter hoogte en camping Lax Lexert op ongeveer 1550 meter hoogte.
Camping Grand Combin is het grootst en voorzien van de meeste faciliteiten, waaronder een zwembad. De andere campings zijn tamelijk eenvoudig en hoger gelegen (met bijbehorende koudere nachten).

In Valpelline is verder nog een Carrefour Express te vinden (kleine supermarkt), een apotheek, een winkeltje-van-alles (inclusief gasflessen) en een geldautomaat.

Een reactie

Laat een reactie achter