Valsavarenche

Spread the love
Colle del Nivolet, Valsavarenche
Foto van Heylo Pistazie on Unsplash: Colle del Nivolet

Feiten
»Gelegen: Valle d´Aosta, Italië
»Aantal inwoners: 180
»Hoogte: 1200m (noordzijde) tot 2000m in Pont
»Bijzonderheden: Volledig gelegen in het Nationaal Park Gran Paradiso

Het Valsavarenche is een smal zijdal van het Val d´Aosta in de Noord-Italiaanse Alpen en ontsluit de Gran Paradiso (4061m) en de Grivola (3969 meter). Het dal is noord-zuid geörienteerd en er liggen enkele kleine dorpjes zoals Eau Rousse, Pont en Introd. Het Valsavarenche begint bij het dorpje Introd op ongeveer 600 meter hoogte, maar je rijdt pas de gemeente Valsavarenche binnen vanaf Chevrere. Vanaf Introd slingert de weg steil omhoog. Dit eindigt pas bij het gehucht Pont, op ongeveer 2000 meter hoogte, waar tevens 1 van de hoogst gelegen campings van Europa te vinden is.

Het dal is in de winter vrij gevoelig voor lawines. Het Valsarenche is helemaal vrij van skiliften en wintersport, dankzij de ligging in het Nationaal Park Gran Paradiso. Ook zijn er nauwelijks lawine-galerijen of lawine-hekken, waardoor in het voorjaar de sporen van lawines door het dal goed te zien zijn.

Bij Introd heerst nog een droog Middellandse Zee-klimaat, boven in het dal bij Pont heerst een hooggebergte-klimaat. Door deze grote verschillen is er een grote verscheidenheid in flora en fauna en is het dal erg ruig. In het Nationaal Park Gran Paradiso leven nog honderden gemzen, steenbokken en diverse soorten beschermde vogels. Helaas is het Park de laatste jaren nogal aan verandering onderhevig, vooral door de warme zomers. De gletsjers zijn in record tempo terug getrokken, waardoor er meertjes ontstaan op plekken waar ze eerst niet bestonden, of waar eerst ijs lag.

Dit heeft ook de nodige invloed op sommige klimroutes, die bijvoorbeeld eerst over gletsjers liepen en inmiddels via een via ferrata beveiligd zijn. Vroeger is het idee ontstaan om een kortere weg aan te leggen tussen Turijn en Aosta, die door het Valsavarenche zou lopen. Toen eenmaal het hoogste punt bereikt was bij Colle del Nivolet (2612m) werd besloten dat de impact op de natuur te groot was en is de weg niet verder afgemaakt. Vanaf het hoogste punt loopt slechts een gravel-weggetje naar Pont, waar een verbod geldt voor gemotoriseerd verkeer.

Buitensport in Valsavarenche

Vanuit dit ruige dal starten diverse wandel en klimroutes naar de hoogste toppen van Italië, zoals de Gran Paradiso en de Grivola. De rotswanden van de Herbetet bieden volop de gelegenheid tot rotsklimmen, terwijl de Ciarforon een prachtige gletsjerroute biedt. In de winter is het Valsavarenche het domein voor de wintersporters met een sportieve inslag. Skiliften en gemarkeerde pistes zijn hier niet te vinden: het draait om ijswatervalklimmen en beklimmingen op skies.

Campings in Valsavarenche

Er zijn drie campings in het Valsavarenche, allen gelegen boven de 1500m hoogte. Alle campings in Valsavarenche zijn eenvoudig: zwembaden zul je niet aantreffen en eventuele campingwinkeltjes zijn zeer eenvoudig.
De eerste camping in het dal is Camping Grivola in het gehucht Bien, gelegen op 1630m hoogte. Er zijn 100 staanplaatsen en tevens zijn er chambres d´hotes en is er een hotel. Een overnachting op de camping kost met 2 personen+auto&tent ~17 EUR per nacht.

De volgende camping die je tegenkomt is Camping Gran Paradiso**, gelegen op 1820m hoogte langs de rivier. De plaatsen zijn losjes ingedeeld en de camping is zeer schaduwrijk en rustig. Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar, een overnacht (2p, auto+tent) kost ~20 EUR.
De laatste camping in Valsavarenche is Camping Pont Breuil in het gelijknamige dorpje aan het einde van het dal. De camping is gelegen op 2000m, vrijwel op de boomgrens en volgens diverse bronnen de hoogst gelegen camping van Europa. Er is hier een kampwinkeltje en het uitzicht is prachtig maar de nachten vaak koud. Dit is een echte klimmers-camping, waar ook veel wandelaars komen. Er zijn 165 plaatsen, die ~18 EUR per nacht kosten (2p+tent).

Berghutten in Valsavarenche

Voor het beklimmen van de bergen van het Gran Paradiso-massief of het maken van lange wandeltochten ben je vaak aangewezen op berghutten. Er zijn er diverse te vinden in en rondom het Valsavarenche. Bijvoorbeeld Rifugio Vittorio Emmanuelle II (2735m) en Rifugio Chabod (2710m) aan de oostkant van het dal en Rifugio Savoia (2534m, heeft helaas alleen nog een facebook-pagina) en Citta di Chivasso (2604m) in de omgeving van Nivolet. Deze laatste is door gebrekkig management tot nader order gesloten. Voor alle hutten geld dat het aan te raden is om te reserveren vooraf.

Laat een reactie achter