Berner Oberland

Spread the love
De Rotstock-hut, boven Mürren en Lauterbrunnen, op de flanken van de Schilthorn in het Berner Oberland, Zwitserland
De Rotstockhutte, nabij de Schilthorn

Het Berner Oberland is gelegen in het Zwitserse kanton Bern en vormt grofweg de zuidrand van het kanton (van Gstaad naar Interlaken en Brienz). De voertaal is Duits. In vroeger tijden was dit gebied een eigen kanton, maar het is later toegevoegd aan het kantoor Bern. Het Oberland begint vlak voor de grote meren (Thunersee en Brienzersee).
Het Berner Oberland is samen met Wallis en Graubünden het enige gebied in Zwitserland waar de zogenaamde vierduizenders te vinden zijn. Dit zijn bergen die hoger zijn dan 4000m.


Het Berner Oberland vormt de zogenoemde Bernese Muur: de Jungfrau, Eiger, Mönch, Schreckhorn en Lauteraarhorn, die vanaf 100km afstand nog te zien zijn als een brede witte muur boven de Centraal-Zwitserse (hoog)vlakte (algemeen boven de 500m hoogte).
De oostelijke kant van het Berner Oberland is aanzienlijk hoger dan de westelijke kant. Vooral de oostelijke kant is dan ook mateloos populair bij wandelaars en klimmers. In de winter is het Berner Oberland het terrein van de wintersporters: of het nu langlaufen is of off-piste skiën: het kan hier allemaal.

Dankzij de ligging is het Berner Oberland gevoelig voor stuwingsneerslag uit noordelijke richtingen: de zgn. Nordstau.

De belangrijkste plaatsen van het Berner Oberland zijn Gstaad, Kandersteg, Interlaken, Brienz en Grindelwald. Vanuit Gstaad kun je via Col du Pillon de oversteek maken naar Wallis, in Kandersteg kun je dit doen via de Lötschbergtunnel naar Goppenstein (begin van het Lötschental). In het oosten liggen de Sustenpas (2259m) en de Grimselpas (2165m). Deze laatste 2 passen nemen je mee door een indrukwekkend landschap van gletsjers en gletsjermeren.

De Sustenpas, op de grens van het Berner Oberland
Uitzicht vanaf de Sustenpas

Laat een reactie achter