Feiten
»Van: Oberwald(CH) naar Innertkirchen (CH)
»Hoogte: 2165m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: max. 10%
» Lengte: 38km

De Grimselpas verbindt het kanton Wallis met het kanton Bern. De pas is in de zomer zeer populair bij toeristen: zowel op de fiets als op de motor, auto of met een camper. Ook vormt de Grimselpas een belangrijke waterscheiding: al het water wat aan de noordkant valt stroomt via de Rijn naar de Noordzee, alles aan de zuidkant komt in de Middellandse Zee via de Rhone. De Grimselpas voert langs diverse gletsjers en meren en is goed onderhouden en gelijkmatig. De Grimselpas is gesloten van oktober t/m begin mei, een en ander afhankelijk van de weersomstandigheden. Helaas heb ik moeten kiezen voor een foto van Unsplash: iedere keer dat ik hier boven op de pas was, was het zwaar bewolkt of mistig.
Het hospiz op de Grimselpas, gelegen aan de Grimselsee, is recordhouder qua sneeuwval: 130 cm in 24 uur op 30 maart 2018. Er staat al een hospiz op deze plek sinds minimaal 1142 en is daarmee één van de oudste of wellicht het oudste van Europa. Het huidige gebouw is iets moderner maar nog altijd oud. Wel is dit het eerste elektrisch verwarmde hotel in Europa.
Oberwald-Grimselpas
In Oberwald (Wallis) begint de pasweg naar de Grimselpas. Via 6 haarspeldbochten wordt het dorp Gletsch bereikt. In Gletsch buigt de weg af, naar links naar de Grimselpas en rechtdoor naar de Furkapas. Tot in de 19e eeuw reikte de Rhônegletsjer tot aan Gletsch, maar deze is inmiddels kilometers terug getrokken. Vanuit Gletsch brengen de laatste 6 haarspeldbochten je op de Grimselpas. Voor een bezoek aan de Rhônegletsjer kun je het best naar de Furkapas rijden, in plaats van af te slaan.
Grimselpas-Innertkirchen
De top van de pas ligt bij de Totensee. Op de pas zijn enkele eet en drinkgelegenheden en een kleine marmotten-dierentuin. Op de parkeerplaats iets verderop zijn vaak lokale lekkernijen te koop (kaas, worst)
Na de Totensee loopt de weg snel naar beneden en via 6 haarspeldbochten wordt het Grimsel-hospice bereikt. Het Grimsel-hospice ligt op 1980m hoogte bijna in de Grimselsee. Naar het westen toe ligt een serie indrukwekkende bergen van boven de 4000m, als de Schreckhorn, Lauteraarhorn en Finsteraarhorn. De weg slingert ondertussen verder en loopt door een steeds smaller wordend dal. Pas bij Guttanen wordt het dal iets breder. Enkele kilometers verderop bereik je het eindpunt: Innertkirchen, een klein en charmant Alpendorpje met nog geen 1000 inwoners. Hier kun je rechtdoor richting Interlaken, of rechtsaf naar de Sustenpas.
Het Grimseldal is zwaar aangetast (of aangepast) aan de moderne tijd: grote hoogspanningsmasten staan op de bergen en de Grimselsee zelf is een groot stuwmeer. Andere stuwmeren op de pas zijn de Räterichbodensee, de Gelmersee en Oberaarsee. Deze stuwmeren leveren samen 7% van de Zwitserse elektriciteit.