Albulapas

Spread the love
De Albulapas, Graubünden Zwitserland
Foto van Ricardo Gomez Angel via Unsplash

Feiten
» Van: La Punt Chamues (CH) naar Filisur (CH) (en vice versa)
» Hoogte: 2312m
» Winterafsluiting: ja
» Stijgingspercentage: 12%
» Lengte: 31km

De Albulapas ligt in Graubünden, in het oosten van Zwitserland en verbindt het Ober-Engadindal met het Albuladal. De pas is aanzienlijk minder druk dan de nabijgelegen Julierpas. De Julierpas is breder, minder steil en het gehele jaar geopend. De Albulapas is gesloten van begin november t/m eind april en soms halverwege mei. Dit is afhankelijk van het weer en kan vroeger of later zijn.

La Punt Chamues-Albulapas

De pasweg begint in het Ober-Engadindal op een hoogte van ongeveer 1680m en slingert zich in 8 haarspeldbochten over een lengte van 3km naar een hoogte van meer dan 2000m. Aan de rechterzijde verschijnen indrukwekkend steile bergen, waarbij de 3000m op 3 verschillende plekken wordt overschreden. Aan de linkerzijde blijven de bergen onder de 3000m hoogte en op diverse plekken langs de route is het landschap zwaar gehavend door lawines. De weg blijft hier evenwijdig aan het riviertje lopen en klimt gestaag door tot zijn maximale hoogte van 2312m. Recht hierboven ligt de Piz Uertsch (3268m), de hoogste berg aan deze kant van de pas die zichtbaar is.

Albulapas-Filisur

Na het bereiken van het hoogste punt begint de afdaling richting het dorpje Filisur. De afdaling is in het begin behoorlijk gestaag. Na een aantal kilometers bereik je het Laj da Paipuogna (een bergmeer), net onder de 2000m en prachtig gelegen in het bos. Tot hier is de weg het hele jaar geopend. Na het gehucht Naz buigt het dal naar rechts af, langs Piz Ela (3339m). Al snel bereik je het dorpje Bergun. Hier kun je nog rechtsaf, naar het Val Tuors. Dit is een wild en vrijwel onbewoond dal waar je prachtige wandeltochten kunt maken.
In Bergun heb je al een hoogte van 1400m bereikt, maar de weg daalt nog altijd verder. Het riviertje de Albula is hier al een vrij grote stroom geworden en krijgt uit ieder zijdal meer voeding. Iets voorbij Filisur bereik je de bodem van het Albuladal, op iets minder dan 1000m hoogte. De Albula stroomt hier uit in de Landwasser, een rivier die enkele kilometers verderop in de Rijn uitmondt.

Laat een reactie achter